DECISIÓ DE L'AUDIÈNCIA DE NAVARRA

'La manada' torna a trepitjar el carrer

Els cinc condemnats per abusar d'una noia paguen la fiança de 6.000 euros i abandonen la presó

La fiscalia de la Comunitat de Madrid ha ofert suport a la víctima i, si convé, protecció policial

220618 salidalamanada 16-9 ep / periodico

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Indignació al carrer. Incredulitat i sorpresa en el Govern. Crítica generalitzada. La sortida de la presó dels cinc membres de ‘La manada’ ha desencadenat una potent onada de crispació, només contestada per la defensa dels processats, content perquèl’Audiència de Navarra li ha donat la raó i ha admès els seus arguments per deixar lliures els cinc condemnats a nou anys de presó per abusar sexualment d’una noia madrilenya de 18 anys en els Sanfermines del 2016. Al matí, els acusats han dipositat la fiança de 6.000 euros amb una transferència bancària. A la tarda, han tornat a trepitjar el carrer després de gairebé dos anys de reclusió. 

A les 18 hores, José Ángel Prenda, Jesús Escudero i Ángel Boza, han abandonat el centre penitenciari de Pamplona. Els tres vehicles que els esperava han marxat del lloc a gran velocitat. Els altres dos reus, Antonio Manuel Guerrero i Alfonso Jesús Cabezuelo, han deixat la presó militar d’Alcalá de Henares una hora i mitja després. A través del seu advocat, la fiscalia de la Comunitat de Madrid ha ofert suport a la víctima i, si convé, protecció policial.

La fiscalia i les acusacions han anunciat que recorreran la decisió d’excarcerar els processats, que van ser condemnats per abús sexual i no per agressió sexual, perquè els jutges van considerar que no hi va haver intimidació. Els recursos que presentin seran de súplica, que són els únics possibles. És a dir, els hauran de resoldre els mateixos magistrats que dijous van acordar deixar en llibertat sota fiança els cinc acusats. És improbable que els jutges modifiquin el seu criteri.  

Com va passar a l’abril amb la sentència condemnatòria, el tribunal està dividit. En aquella ocasió va ser el jutge Ricardo González qui va emetre un vot favorable als condemnats, al veure en el vídeo que ells van gravar sexe en un ambient de “gresca”. Ara, la correlació de forces ha canviat. A aquest magistrat, que sempre ha defensat la innocència dels acusats, s’ha unit la magistrada Raquel Fernandino, que es va pronunciar a favor d’imposar els nou anys de presó a cadascun dels membres de ‘La manada’. Els dos han deixat sol el president del tribunal, José Francisco Cobo Sáez, que ha advocat en el seu vot particular per prorrogar la presó provisional per “la gravetat del delicte” i el risc de fuga.

Dos contra un

En definitiva, dos contra un. Un resultat que ha permès que els processats hagin sortit al  carrer. No el veien des del 7 de juliol del 2016, un dia després dels fets, quan van ser detinguts. Si no es revoca aquesta decisió, els membres de ‘La manada’ veuran passar els dies des de les seves cases de Sevilla. Almenys, fins que el Tribunal Superior de Justícia de Navarra resolgui si confirma o modifica la sentència. Passaran uns mesos. “Estaran amb les seves famílies que és l’objecte de la demostració de l’existència d’un arrelament”, ha assegurat el defensor de quatre dels acusats, Agustín Martínez Becerra, que s’ha mostrat “sorprès” perquè les forces polítiques s’hagin fet ressò del rebuig “del carrer”, que, segons la seva opinió, sembla que sigui el que “dicta les resolucions judicials”.

L’Audiència de Navarra no ha acceptat la tesi de la fiscalia i les acusacions que els condemnats havien de continuar entre reixes. Podien estar en situació de presó provisional durant quatre anys i mig, la meitat de la condemna. Els jutges destaquen que amb la condemna de nou anys s’ha produït "una més que notable reducció de les penes sol·licitades per les acusacions, de fins a 22 anys i 10 mesos de presó, i que no existeix risc de fuga perquè els processats no tenen mitjans econòmics per fugir. També descarten la reiteració delictiva, ja que el cas és mediàtic, i els acusats, coneguts. A tot això, afegeix que els acusats resideixen a més de 500 quilòmetres del lloc on viu la víctima i que garantir “la seva tranquil·litat i el seu assossec” és una cosa que pot “procurar-se mitjançant l’adopció de mesures menys costoses que la prolongació” de la presó provisional.

Els magistrats s’acullen a la pressió social per justificar que els reus no poden cometre de nou un delicte i emfatitzen que els processats no tenen antecedents per accions d’aquesta naturalesa. “La repercussió que ha tingut el cas i la pressió que ha desencadenat han alimentat un rebuig social de tal magnitud respecte als cinc acusats que això permet qüestionar fonamentalment aquest hipotètic risc de reiteració delictiva”, afirmen.

Sense mitjans per fugir

Notícies relacionades

Alhora, desmunten també la possibilitat que els condemnats fugin, malgrat la pena de nou anys de presó.  En primer lloc, perquè no s’ha qüestionat durant el procés el seu arrelament familiar i social. En segon lloc, la fiscalia i les acusacions no han concretat en què se sustenta la sospita que puguin fugir. I, en tercer lloc, el tribunal precisa que “consta la insolvència de tots els condemnats”, a excepció d’un que té embargada una vivenda, “i que manquen” de mitjans econòmics “per procurar-se una fuga eficaç” i instal·lar-se en algun lloc “on no puguin ser trobats si intenen fugir”. Els magistrats tampoc han tingut en consideració que quatre dels cinc processats tinguin un cas obert també per abús sexual a Andalusia.

Els jutges, a més d’imposar la fiança de 6.000 euros, han pres altres mesures: obligació de comparèixer els dilluns, dimecres i divendres al jutjat de guàrdia de la seva localitat, prohibició a accedir a la Comunitat de Madrid, on viu la víctima, o comunicar-se amb ella. També se’ls impedeix abandonar Espanya i han hagut de deixar un telèfon de contacte per poder ser localitzats.