El drama dels refugiats

I mentrestant, 933 immigrants arriben a la costa d'Andalusia

Mig miler de persones van passar la nit en un poliesportiu de Tarifa

zentauroepp43789152 graf1333  tarifa  c diz   16 06 2018   salvamento mar timo h180616153406

zentauroepp43789152 graf1333 tarifa c diz 16 06 2018 salvamento mar timo h180616153406 / A Carrasco Ragel

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho / Sevilla

Per l’est, per l’oest; pel Mar d’Alborán, perl’Estret de Gibraltar... Salvament Marítim se les ha vist i desitjat per poder rescatar les més de 70 pasteres localitzades només entre divendres i dissabte en aigües properes a Andalusia. Mentre tots els ulls estan posats en l’Aquarius, unes altres 933 persones entre homes, dones i nens, majoritàriament d’origen subsaharià, arriscaven la seva vida en la ruta de la immigració més perillosa del món. La situació ha desbordat qualsevol previsió, per la qual cosa en el cas de Cadis, s’ha habilitat el Poliesportiu de La Marina, a Tarifa (Cadis) perquè mig miler de persones poguessin passar la nit de divendres. El dispositiu es manté per localitzar a almenys unes altres dues embarcacions amb unes 50 persones més.

El degoteig va ser incessant a les costes de Cadis, Granada i Almeria, on va anar a totes “gairebé tot el dispositiu de Salvament Marítim”. En total 13 embarcacions, entre llanxes salvamar, vaixells remolcadors i una llanxa guardamar, i 2 helicòpters, als quals es van afegir un altre helicòpter de l’Exèrcit de l’Aire i un altre de l’operació Frontex de vigilància de fronteres.  Aquest dissabte, el flux va ser més gran alMar d’Alborán, on Salvament Marítim va rescatar165 persones en tres pasteres, entre elles una vintena de dones i almenys dos n ens de poca edat. Tots ells van ser traslladats als ports de Motril i Almeria. Una de les barques es trobava a tot just dues milles de la platja, però la seva situació era complicada i estaven desorientats a causa de l’espessa boira que hi havia a primera hora del matí.

Al’Estret de Gibraltar, per la seva part, eren rescatades unes altres 36 persones que es van llançar a l’aigua en cinc pasteres. Una situació tranquil·la en comparació amb el pic de rescats de divendres, quan la subdelegació del Govern va haver de contactar amb els ajuntaments per sol·licitar la seva ajuda davant de la saturació de les dependències policials i Centres d’Internament d’Estrangers (CIE). Segons les dades de Salvament Marítim, des de les quatre del matí fins a les 20:00 hores de divendres van ser rescatades en aigües de l’Estret de Gibraltar un total de 57 pasteres amb 471 immigrants a bord. Una situació que recordava a la viscudal’estiu de 2014, quan prop de 1.200 persones van arribar a aquest port gadità en a penes dia i mig.

Hospital de campanya

Notícies relacionades

Ahir, com llavors, es va haver d’improvisar un hospital de campanya al port per atendre els migrants, que presentaven sobretot símptomes d’hipotèrmia després de passar diverses hores a la deriva al mar i immersos en una densa boira. Però també hi va haver alguns quadres de traumatisme o marejos que va obligar a traslladar diverses persones a l’hospital i altres centres sanitaris mentre la resta eren derivats al poliesportiu de Tarifa, on van rebre roba seca, mantes i aliments de mans de funcionaris municipals, voluntaris de Creu Roja i agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. També a Cadis capital va caldre habilitar un dispositiu d’acollida temporal al centre esportiu Elcano per atendre els immigrants a causa de l’elevat grau d’ocupació de les comissàries i centres d’acolliment.

A aquestes gairebé 500 persones se sumen els 211 immigrants que van ser rescatats a bord de cinc pasteres al Mar d’Alborán aquell mateix divendres, i que van ser traslladades a centres de Motril i Almeria. Van ser els afortunats, ja que en el rescat també es van localitzar quatre cadàvers. No obstant això, els dispositius de rescat van confirmar que continuaven buscant per mar i aire a nombroses embarcacions a la deriva. Segons fonts especialitzades en el moviment migratori citades per l’Agència Efe, el final del Ramadà o la notable millora del temps –malgrat la boira– poden estar darrere d’aquesta allau d’embarcacions de plàstic que s’han llançat al mar des de la costa del Marroc per provar d’assolir la costa espanyola.