Anar al contingut

solidaritat

El Dia Mundial del Donant de Sang recorda el descobridor dels grups sanguinis

Prop de dos milions de persones a Espanya efectuen anualment aquest gest solidari

El Dia Mundial del Donant de Sang recorda el descobridor dels grups sanguinis

HAYOUNG JEON

El Dia Mundial del Donant de Sang ret homenatge aquest dijous als milions de persones que contribueixen a salvar vides. Però, ¿per què se celebra el 14 de juny? Perquè així ho va decidir l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com a homenatge també a Karl Landsteiner el dia del seu naixement (Viena, 1868- Nova York, 1943). Aquest patòleg i biòleg austríac va ser qui va descobrir i va tipificar els grups sanguinis A, B i O.

Landsteiner va fer aquesta rellevant descoberta a Viena els primers anys del segle XX, després de barrejar sang de diverses persones (entre les quals, la seva i la dels seus col·laboradors del laboratori) i comprovar com els glòbuls vermells s’agrupaven de diferent manera, cosa que li va permetre descobrir tres tipus de grups. Dos anys més tard els seus deixebles van descobrir també el grup AB.

Per tot això aquest patòleg va ser guardonat amb el premi Nobel de Medicina i Fisiologia el 1930. Els seus descobriments van permetre avenços en el camp de les transfusions sanguínies i també van aplanar molt el camí en el món judicial, ja que van facilitar les anàlisis en litigis per paternitat i vanj permetre detectar proves en cas de crims.

Els joves, al capdamunt

El nombre de donants actius a Espanya es manté entorn dels dos milions (1.990.300), i el 2017 s’hi van incorporar 181.495 donants nous, és a dir, 500 cada dia, el 34,2% dels quals són joves d’entre 18 i 35 anys, segons dades de la Federació Espanyola de Donants de Sang.

El nombre de donacions es manté estable en relació amb anys anteriors, tot i que amb un petit descens. En l’actualitat, l’índex estatal de donacions per cada mil habitants és de 36,27.

Per comunitats

D’acord amb les dades de la federació, les cinc comunitats autònomes amb més índex de donacions són Extremadura (44,64 donacions per cada mil habitants), Castella i Lleó (42,31), Astúries (40,38), Galícia (40,12) i el País Basc (39,27).

Per províncies, Àlaba, Burgos i Valladolid superen les 50 donacions per cada mil habitants i per sobre de l’índex de 40 hi ha Albacete, Astúries, Navarra, Badajoz, Guipúscoa, Càceres, Salamanca, Palència, Pontevedra, Granada, Segòvia, Sòria, Còrdova i la Corunya.

Els usos clínics

Pel que fa referència a l’ús clínic de la sang donada, un 34% va destinat a l’oncologia; un 25%, a intervencions quirúrgiques diverses; un 21%, a consum en crònics trasplantaments, i d’altres, un 15%, a anèmies, i un 5%, a obstetrícia i sales de parts.

La Federació Espanyola de Donants de Sang recorda que "és imprescindible comptar amb persones sanes i generoses per donar resposta a les 6.000 transfusions de sang que, de mitjana, es duen a terme cada dia a Espanya i que donen el fantàstic resultat de salvar 80 vides cada 24 hores i recuperar la salut i qualitat de vida de 375 més.
 

Temes: Solidaritat