SENTÈNCIA A BARCELONA

Condemnat un exalcalde d'El Bruc per la contaminació d'un torrent

L'ajuntament va construir una canonada que va abocar aigües residuals d'una urbanització al llit d'un torrent

Aquesta zona es troba al límit de l'entorn de protecció de la muntanya de Montserrat.

zentauroepp43153464 el bruc en la foto la balma de can sol  foto festacatalunya180502143034

zentauroepp43153464 el bruc en la foto la balma de can sol foto festacatalunya180502143034

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Un jutjat de Barcelona ha condemnat a set mesos i quinze dies de presó, multa de 1.200 euros  i nou mesos d'inhabilitació l'exalcalde d'El Bruc, Carles Castro Taboada (CiU), i el que va ser el seu tinent d'alcalde i regidor de serveis municipals, Antolín Domínguez Durán, per un delicte contra el medi ambient, al haver permès que les aigües residuals d'una urbanització s'aboquessin al llit d'un torrent, fins a convertir-lo en una «claveguera a cel obert».

La sentència dictada per la titular del Jutjat Penal número 26 de Barcelona, Maria Àngels Falip, declara provat que els dos acusats arran de les queixes dels veïns de la urbanització Montserrat Parc, situada al terme municipal d'El Bruc i que mancava d'un sistema de canalització des de la seva creació als anys 60, van encarregar a començaments del 2013  la construcció d'una canonada pel llit del torrent de la Balma de Can Solà, que desemboca a la riera de Pierola, sense sol·licitar la prèvia autorització del'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

El llit del torrent va quedar totalment fonamentat durant uns 30 metres de manera que les aigües residuals de la urbanització s'hi «abocaven directament». La sentència afirma que els acusats van conèixer i van assumir que amb aquesta acció s'estaven contaminant les aigües subterrànies i es generava un «risc greu» per a les condicions ambientals i per a la salut humana. L'olor, a més, era nauseabunda, segons l'informe dels Mossos. En total s'abocaven 220.000 litres d'aigües residuals mensuals.

Espai natural únic

Notícies relacionades

La jutgessa precisa que aquests abocaments inundaven part d'uns terrenys agrícoles de propietat privada i els que no s'embassaven continuaven circulant pel torrent fins a arribar a un salt d'aigua rocós. Allà es precipitaven en cascada fins a l'interior de la Bauma de Can Solà, «espai natural únic», ja que és la balma (cavitat a la roca) més extensa de Catalunya. Aquesta zona es troba al límit de l'entorn de protecció de la muntanya de Montserrat.

Aquests abocaments, relata la sentència, no eren ignorats pels acusats, ja que l'Ajuntament d'El Bruc va ser sancionat anys abans, el 2011 i el 2013, per l'Agència Catalana de l'Aigua. La jutgessa descarta que la contaminació del torrent fos causada per les explotacions ramaderes que hi ha al lloc o per una intervenció diferent de la causada per l'abocament d'aigües residuals de la urbanització Montserrat Parc.