DRAMA a NÍJAR

La policia troba càmeres clau per al 'cas Gabriel' de les quals es desconeixia l'existència

Un hotel de l'entrada de Las Negras ha entregat gravacions de la ruta més discreta cap al lloc on es va trobar la samarreta del nen

#TodosconGabriel: els veïns es bolquen amb la família de Gabriel Cruz. / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Aquesta informació es va publicar el dia 10/03/2018. El contingut fa referència a aquesta data.

Quan la Guàrdia Civil va iniciar les investigacions de la desaparició del nen de 8 anys Gabriel Cruz va topar amb una limitació desoladora. En el registre del Ministeri de l’Interior no figurava cap càmera a menys de 13 quilòmetres del lloc de la desaparició. Fins que una patrulla va trobar tres dispositius situats a poc més de dos quilòmetres però en un punt estratègic: la ruta més discreta per anar a la zona on es va trobar la samarreta de Gabriel. Els agents es van dirigir al titular dels aparells de videovigilància, el propietari dels hotels Cala Grande i Cala Chica, que no va posar cap obstacle per entregar els discos durs. Aquests emmagatzemaven gravacions anteriors fins i tot al dia de la desaparició, segons han confirmat fonts dels establiments. La càmera clau està a l’entrada de l’hotel Cala Grande, a la cantonada d’un petit estany, i la seva perspectiva s’estén per un dels carrers que condueixen a la ruta que porta fins a la depuradora.

Encara que per l’angle de visió no seria fàcil desxifrar les matrícules, més difícil ho tenien encara els investigadors que van intervenir per aclarir la desaparició de Diana Quer i un laboratori especialitzat va trobar una prova clau a l’identificar el vehicle per detalls externs que, en un primer moment, semblaven insignificants.

Localitzar vehicles

La càmera podria detectar els vehicles que van passar per la zona després de la desaparició. Si és veritat que el van portar a l’entorn de la depuradora és molt probable que passés per aquest camí, perquè l’altra ruta transcorre pel centre de la localitat de Las Negras i està exposada a les mirades de tota la població. També podrien revelar quin tipus de vehicles van passar des del moment en què va acabar el rastreig de dissabte al matí a la zona de la samarreta i el moment en què aquesta va ser trobada.

Si una furgoneta blanca va ser la que es va emportar el petit Gabriel, com s’ha deduït a partir dels testimonis de dos veïns, seria encara més reveladora la presència d’un vehicle de les característiques descrites per ells. El visionament de les gravacions d’altres càmeres, situades a la més llunyana barriada de Campohermoso i a l’autopista A-7, no va oferir cap resultat. Ni tan sols apareixia cap dels vehicles en els quals podria haver viatjat l’asset­jador de Patricia Ramírez, la mare del nen.

Diego, actualment a la presó per haver trencat dues vegades l’ordre d’allunyament de la persona amb la qual estava obsessionat, va ser vist per dos testimonis a la terrassa de casa seva a Antas a les 16.30 hores llegint en veu alta un llibre. Per arribar-hi en 45 minuts des de la desaparició (les 15.45 hores), havia d’haver circulat a gran velocitat però per la A-7. Amb qualsevol altra ruta seria impossible.

Declaren tots els veïns

Notícies relacionades

La Guàrdia Civil va tornar ahir a prendre declaració a tots els veïns d’Hortichuelas. Tant els que van veure la furgoneta com els que van sentir un cop de porta a l’hora de la desaparició. Tots els ciutadans que permeten reconstruir tot el que va passar en aquell moment.

Les circumstàncies van ser gairebé idèntiques a un presumpte intent de segrest que va ser denunciat a les proximitats de Jerez el 5 de març. El 3 de març, segons la denúncia que va presentar el pare a la Guàrdia Civil, dos homes que viatjaven en una furgoneta Citröen Berlingo o similar van intentar, sense aconseguir-ho, emportar-se un nen de 8 anys que estava acompanyat d’un amic.