RESOLUCIÓ NO VINCULANT

El Parlament Europeu aprova revisar els canvis d'hora a la primavera i la tardor

La decisió comunitària es recolza en les "repercussions negatives sobre la salut humana"

La Comissió Europea va alertar el 2014 que la modificació pot causar problemes en el "mercat interior"

zentauroepp37874620 barcelona 30 03 2017 tema de conciliaci n familia mirando la180209092445

zentauroepp37874620 barcelona 30 03 2017 tema de conciliaci n familia mirando la180209092445 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Parlament Europeu (PE) va votar dijous a favor d'una resolució no vinculant perquè la Comissió Europea (CE) revisi la directiva que regula els canvis d'hora a nivell europeu a la primavera i la tardor. El text, aprovat amb 384 vots a favor, 153 en contra i 12 abstencions, demana a la Comissió que realitzi una avaluació exhaustiva de l'impacte sobre la salut del canvi horari i, en cas necessari, presenti una proposta per a la seva revisió.

El PE va concloure que encara que cap estudi científic ha arribat a resultats concloents, les investigacions apunten a "l'existència de repercussions negatives sobre la salut humana". A més, els eurodiputats van incidir en la importància de mantenir un règim horari unificat a la Unió Europea (UE) fins i tot si es decidís acabar amb l'actual canvi d'hora semestral i evitar que alguns països decideixin abolir el sistema actual i altres mantenir-lo. En aquest sentit, Polònia es podria convertir en el primer soci comunitari a suprimir el canvi d'horari si arribés a prosperar una iniciativa parlamentària que al·lega que el sistema europeu provoca "problemes de salut i, a més, perjudica l'economia polonesa". 

Des del 1974

El canvi es va començar a generalitzar a partir del 1974, quan es va produir la primera crisi del petroli i alguns països van decidir avançar els seus rellotges per aprofitar millor la llum del sol i estalviar així electricitat. La directiva europea actual es va implantar el 2001 i estableix una data i hora comunes a tota la UE per als canvis d'hora. 

Notícies relacionades

Aquesta mesura ha comptat des dels seus inicis amb detractors, que al·leguen que té efectes perjudicials sobre la salut humana i animal, lligats a la secreció de melatonina, substància que regula el son.

El debat europeu sobre la conveniència de mantenir l'actual sistema va començar el 2014, quan la CE va publicar un informe on assegurava que "els indicis suggereixen que la modificació de l'enfocament harmonitzat no seria positiva per al mercat interior".