I després de la neu, el fred i les plaques de gel

Els termòmetres es desplomaran per sota dels 10 graus negatius en zones habitades

Les precipitacions han beneficiat moltes capçaleres de rius, afectades per la sequera

zentauroepp41507242 a man uses a shovel to clean the entrance of a bar in torrec180107144146

zentauroepp41507242 a man uses a shovel to clean the entrance of a bar in torrec180107144146 / CESAR MANSO

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Després de dos dies de nevades abundants al centre de la península Ibèrica, en algunes zones amb greus problemes de mobilitat, per a aquest dilluns la previsió meteorològica anuncia una caiguda dramàtica de les temperatures. La neu, doncs, es pot convertir fàcilment en gel, amb tots els riscos que això comporta, avisa l’Agència Estatal de Meterología (Aemet).

El front de precipitacions intenses que aquest cap de setmana ha regat Espanya d’oest a est farà avui els últims espeternecs al litoral de Girona i a Menorca, on s’ha activat un avís per concentració de pluges. El fred serà especialment rigorós a Guadalajara, una província per a la qual Aemet avisa que existeix una alerta elevada (nivell taronja). Els termòmetres es desplomaran fins a 10 graus sota zero en algunes zones habitades.

LA ZONA CENTRE / També hi ha risc, encara que menor, a les vuit províncies de Castella i Lleó, a Madrid, a les castellanomanxegues de Toledo i Conca (a més a més de la ja esmentada de Guadalajara), a Cantàbria, a la Rioja i a les aragoneses de Saragossa i Terol. Fora d’aquest perímetre que conforma el centre d’Espanya, hi ha així mateix avisos per a les zones muntanyoses de Lleida, Barcelona i Girona i per a les de Granada. També a Andalusia s’esperen nevades a l’interior de Màlaga i de Jaén.

¿Què vol dir això? Doncs que amb els gruixos de neu que s’han acumulat aquests últims dies (més d’un metre en algunes zones), el descens de temperatures hi afegeix el perill del gel, que amenaça no només la mobilitat sinó que també pot afectar els subministraments de serveis bàsics, com l’electricitat i l’aigua. Protecció civil aconsella extremar la precaució i evitar els desplaçaments en la mesura que sigui possible per la més que probable aparició de plaques de gel.

Per a aquells que hagin de sortir s’aconsella que portin roba d’hivern i un telèfon mòbil amb bateria de recanvi o carregador. I en el cas de quedar atrapat a la neu (com va passar dissabte a uns 3.000 conductors i les seves famílies), es recomana quedar-se al cotxe amb la calefacció engegada i renovant cada cert temps l’aire, a més a més de vigilar que el tub d’escapament no s’obstrueixi per evitar que els gasos penetrin a l’interior del vehicle.

Notícies relacionades

AIGUA PER ALS RIUS / La bona notícia és que aquest front (de neu i de pluges abundants) ha deixat registres importants a les capçaleres dels rius. Després de diversos mesos de sequera i precipitacions escasses, els embassaments han pogut recarregar reserves. Només durant la jornada de diumenge, fins a les cinc de la tarda, a la localitat càntabra de Soba s’havien recollit més de 58 litres d’aigua, mentre que a Torla (Osca), Martinet de Cerdanya (Lleida) i Prats de Lluçanès (Barcelona) rondaven els 40 litres, segons informació recollida per l’Aemet.

El temporal va arribar acompanyat de vent (a l’Alt Empordà, un petit tornado va causar destrosses i talls de llum a les localitats de Terrades, Cistella i Navata) i d’una baixada significativa de la temperatura als termòmetres, que a l’estació de La Covatilla (Salamanca) van caure fins als 6,9 graus negatius. A Baqueira-Beret van arribar als 6,2 graus sota zero i a Navacerrada, als 6,1 graus negatius.