Admès a tràmit

Ràbia col·lectiva per un informe sobre la víctima de 'La manada'

El jutge admet a tràmit la investigació de detectius privats que assegura que la noia no va quedar "traumatitzada"

Feministes madrilenyes han convocat una protesta aquest divendres a la tarda a Madrid

Accés a les dependències judicials del furgó on es troben els cinc sevillans acusats d’una violació grupal. / JESÚS DIGES / VÍDEO: EFE

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ràbia i la indignació s’han multiplicat en les xarxes socials, organitzacions feministes i advocades de temes de gènere arran de la decisió del jutge del cas de la violació múltiple en els passats Sanfermines d’incorporar a la causa un informe sobre la vida de la víctima dies després del succés. La investigació, que va ser portada a terme per detectius privats a instància de les defenses, conclou que la noia va seguir fent vida normal i no va quedar «traumatitzada».

Les feministes han convocat a través de les xarxes una protesta demà a la tarda a Madrid per denunciar el que consideren «abusos judicials» en el judici. Aquest col·lectiu de dones ha acusat la Justícia de ser «còmplice dels agressors» que, afegeixen, «sortiran impunes una vegada més».

L’advocat Agustín Martínez Becerra, lletrat de tres dels acusats, ha demanat que es «respecti l’actuació judicial» i que «no s’entri en una dinàmica valorativa sobre cada una de les decisions que vagi prenent el tribunal, per deixar-lo impartir justícia».

L’Audiència Provincial de Pam-plona jutja des de dilluns a porta tancada cinc joves sevillans –José Ángel P. M.; Jesús E. D.; Ángel B. F.; Antonio Manuel G. E. i Alfonso Jesús C. E.– autodenominats La manada –com a autors d’una violació a una jove madrilenya en les passades festes de Pamplona. Els presumptes autors, en presó provisional des d’aleshores, van gravar i van difondre les imatges de la seva acció.

El treball aportat pels detectius privats que van seguir la noia durant un cap de setmana inclou les seves publicacions a xarxes socials i imatges gravades per les càmeres de seguretat de la zona on resideix la víctima. El motiu argumentat per portar a terme aquest seguiment era analitzar el comportament de la noia després del succés.

Missatges dels acusats

Per contra, el jutge no va admetre com a proves de càrrec en la vista oral els missatges compartits pels acusats i els seus amics per WhatsApp, en què es van veure indicis d’un altre possible cas d’abús sexual.

Notícies relacionades

Els acusats s’enfronten a una petició de 22 anys i 10 mesos per part de Fiscalia i a penes més grans demanades tant per la demandant com pel Govern autonòmic i l’Ajuntament de Pamplona per un delicte continuat d’agressió sexual, un altre contra la intimitat i un altre de robatori amb intimidació.

La violació va provocar manifestacions a Pamplona i nombroses ciutats espanyoles contra de la violència sexual contra les dones, en especial durant les festes.