07 d’abr 2020

Anar al contingut

Judici a Pamplona

Els acusats de la violació grupal dels Sanfermines es declaren innocents

El judici continuarà aquest dimarts amb el testimoni de la noia i dimecres declararan els cinc imputats

El Periódico

Els acusats de la violació grupal dels Sanfermines es declaren innocents

Jesus Diges

Els cinc acusats d'haver violat en grup una noia madrilenya de 18 anys als Sanfermines del 2016 s'han declarat innocents en la primera sessió del judici que des d'avui acull a porta tancada el Palau de Justícia de Navarra, ha informat l'advocat Agustín Martínez Becerra.

Els cinc estan imputats per un delicte continuat d'agressió sexual, un altre contra la intimitat i un tercer per robatori amb intimidació, pels quals la Fiscalia demana 22 anys i 10 mesos de presó per a cada un.

I és que, segons l'escrit de l'acusació, els imputats, que es fan dir 'La manada', van baixar la roba interior de la jove i la van obligar a realitzar fel·lacions a tots ells, que també la van penetrar, un analment i vaginalment, sense usar preservatiu i "valent-se de la seva superioritat física i numèrica" i de la "impossibilitat" de la noia d'"exercir la més mínima resistència", informa Efe.

Mentrestant, dos d'ells, "sense el coneixement ni consentiment" de la noia, van fer gravacions de vídeo i fotografies amb els seus mòbils, "amb la intenció de vulnerar la intimitat de la víctima i posteriorment mostrar-los, enviar-los i difondre'ls al seu grup d'amics".

L'acusació afegeix que quan "es van donar per satisfets" i abans d'abandonar el lloc, un portal d'un cèntric edifici de Pamplona, es van apoderar del mòbil de la víctima perquè "no pogués sol·licitar auxili".

No obstant, a l'acabar la sessió d'aquest dilluns, el lletrat Martínez Becerra, que defensa José Ángel P.M., Jesús E.D. i Ángel B.F, tots tres a la presó de Pamplona des de fa 16 mesos, ha comentat als periodistes que els seus clients, que sempre han sostingut que van ser relacions consentides, s'han declarat "innocents".

El mateix ha passat amb els altres dos acusats, el militar Alfonso Jesús C.E. i el guàrdia civil Antonio Manuel G.E, presos a la presó miliar d'Alcalá de Henares (Madrid), encara que aquest últim sí que ha admès haver "sostret" el mòbil de la jove.

24 anys de presó

Està previst que el judici es prologui fins al dia 24 a porta tancada per preservar la intimitat de la noia, que demana per als processats 24 anys i 9 mesos de presó, mentre que les acusacions populars sol·liciten més de 25 anys.

Precisament aquestes acusacions, exercides pel Govern de Navarra i l'Ajuntament de Pamplona, han sigut una de les qüestions prèvies que avui ha abordat el tribunal.

Les defenses dels acusats han demanat que tots dos siguin apartats del cas ja que l'acusació popular l'exerceixen associacions i altres entitats però no les institucions tret que sigui un cas de violència masclista i aquest no ho és.

El tribunal no ha acceptat la petició, com tampoc la plantejada per la Fiscalia perquè els processats siguin els primers a declarar, cosa que hauria de passar demà i no el dia 22 com s'ha assenyalat.

Per tant, rebutjat el canvi d'ordre, el judici continuarà demà amb el testimoni de la noia, per a la qual el tribunal ha demanat protecció i que no es trobi amb els acusats en cap moment, per això arribarà al Palau de Justícia acompanyada per la Policia i declararà mentre els imputats segueixen el seu testimoni des d'una altra sala per videoconferència.

Per a pròxims dies estan citades mig centenar de persones entre policies, testimonis, i pèrits psicòlegs i forenses.

Tret de les breus declaracions que ha realitzat avui Martínez Becerra, cap de les parts té previst comparèixer davant la premsa en successives jornades.