EDUCACIÓ

Internet contra el fracàs escolar

El programa Llum per Aprendre, que porta electricitat a escoles rurals aïllades, guanya el prestigiós premi educatiu WISE

El projecte de l'OEI ha aconseguit reduir l'abandonament escolar a Llatinoamèrica i ara també es desenvoluparà a l'Àfrica

zentauroepp40890448 proyecto de educacion reportaje luces para aprender  estudia171110212509

zentauroepp40890448 proyecto de educacion reportaje luces para aprender estudia171110212509

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez

Només d’imaginar que algú podria contactar amb ella «des de Nova York», la petita Anny es posa més que nerviosa. «Qualsevol persona, des de l’altre extrem d’Amèrica, pot saber coses de mi, del meu poble i del meu col·legi», exclama la nena, alumna d’una diminuta escola rural del departament de Lamarca, als Andes peruans. El centre on estudia Anny Pitágoras és un dels 556 que fins ara s’han beneficiat del programa Llum per Aprendre, promogut per l’Organització d’Estats Iberoamericans (OEI), a través del qual col·legis dels indrets més remots han pogut tenir accés a subministrament elèctric i internet. Anny i el seu col·legi també han sigut els protagonistes del curtmetratge Bienvenidos, del director espanyol Javier Fesser, premiat en diversos festivals internacionals.

Tenir avui connexió a internet és sinònim, almenys en aquestes escoles, de tenir accés a una informació fins ara inabastable. «L’objectiu és que, a partir d’unes plaques fotovoltaiques, respectuoses amb el medi ambient i sostenibles econòmicament per als usuaris, aquestes escoles situades en poblacions aïllades es puguin electrificar i connectar amb la resta del món», explica Angélica Páez, de l’àrea de Gestió de Projectes de l’OEI.

El programa inclou formació «perquè els docents de les escoles estiguin capacitats no només per fer anar l’ordinador, sinó també per elaborar propostes didàctiques a partir d’ell», indica Páez. ¿I els alumnes com ho veuen? «Solament pel fet de tenir aquests dispositius a classe estan molt més motivats... I l’absentisme escolar, que en aquestes zones era molt preocupant, s’ha reduït notablement», assenyala.

Amb la millora de la qualitat i de l’equitat educativa «es combat també la pobresa i la desigualtat, i això inclou l’analfabetisme, l’abandonament escolar primarenc i el treball infantil», destaca la tècnica. Al final, del que es tracta és «que sigui una experiència sostenible en el temps», afegeix.

Dinamitzador de la comunitat

El propòsit que persegueix la iniciativa, que compta amb un pressupost de 9 milions de dòlars, va més enllà de l’aspecte educatiu. «En molts dels pobles on hem actuat, hem comprovat que l’escola, pel fet de tenir internet, s’ha convertit en un dinamitzador de la vida comunitària, on es fan, per exemple, projeccions de pel·lícules per als veïns o s’imparteixen cursos d’adults», afegeix la tècnica de l’organisme.

«L’educació, la ciència i la cultura són claus per a la inclusió social i per superar les carències en un món complex i en canvi constant», subratlla per la seva banda Paulo Speller, secretari general de l’OEI, que aquesta setmana recollirà a Qatar el prestigiós premi que cada any la Cimera Mundial per a la Innovació Educativa (WISE, segons les sigles en anglès) concedeix als projectes educatius de més impacte i que aquest any ha distingit el programa Llum per Aprendre.

Notícies relacionades

«Acabem de finalitzar la fase pilot, que ha arribat a un total de 25.934 estudiants i 1.197 mestres d’escoles rurals aïllades de l’Argentina, Bolívia, Colòmbia, Costa Rica, el Salvador, Guatemala, Hondures, Nicaragua, el Paraguai, el Perú, la República Dominicana, l’Uruguai i Panamà», detalla Angélica Páez.

Una de les claus és l’àmplia possibilitat que té el pla de ser «replicat». «És un model que, en cada cas, s’adapta a les característiques, les condicions i els requeriments legals de cada país», precisa Páez. Tant és així que des de fa uns mesos Llum per Aprendre ha saltat l’Atlàntic i també treballa a Cap Verd, on ja s’ha actuat en una desena d’escoles. «I molt aviat també hi haurà accions en altres països africans de parla portuguesa, en col·laboració amb l’oenagé espanyola Ajuda en Acció», anuncia. H

Altres iniciatives guanyadores del WISE 2017