el súmmum de l'uniforme

Una jove japonesa demanda el seu col·le per obligar-la a tenyir-se els cabells

En molts centres està vetat el cabell aclarit i es pressuposa que el negre és el color natural

La jove fue obligada a ennegrir la seva cabellera per no trencar la uniformitat

zentauroepp40760564 uniformes japon171031185323

zentauroepp40760564 uniformes japon171031185323

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas / Pequín

La naturalesa va privar una noia del que la seva escola exigia i el conflicte es dirimirà al jutjat. Alguns japonesos es plantegen si el rigorisme estètic no és excessiu després de la demanda d’una estudiant que va ser forçada a ennegrir-se els cabells.

    

La noia, de 18 anys, el nom de la qual no ha transcendit, no va a l’escola pública Kaifukan d’Osaka (centre del Japó) des del setembre de l’any passat perquè les granellades i irritacions al cuir cabellut se li van fer insuportables. El que passa és que els seus cabells són castanys i el seu centre els imposa negres. L’estudiant ha demandat el govern d’Osaka i exigeix una indemnització de 2,2 milions de iens (16.500 euros), segons l’agència Kyodo. El seu advocat al·lega abús, ja que va ser obligada a tenyir-se malgrat els perjudicis per a la seva salut. Les autoritats han demanat al tribunal que rebutgi el procés.

    

L’escola, com tantes altres, prohibeix els cabells tenyits o aclarits i presumeix del negre natural. Va ser inútil que la seva mare informés els responsables abans que la seva filla ingressés a l’escola que el seu color castany li venia de naixement. La tossuda resposta va ser que se’ls tenyís per no trencar la uniformitat. També se li va informar que fins i tot obligarien a tenyir-se estudiants estrangeres rosses perquè aquestes eren les seves regles.

Estralls químics

Va ser inútil que l’estudiant mostrés els estralls que causava al seu cap tant bany químic. La història suggereix un estrany cas de bullying professoral. La jove rebia advertències gairebé setmanals en el seu primer any i molt més freqüents en el segon. Va ser apartada de festes i viatges fins que a l’abril, quan va començar el nou curs, va ser expulsada. Les autoritats educatives locals han recordat que cada escola té potestat per fixar les seves directrius sobre pentinats i han refusat qualsevol comentari sobre el cas.

    

És habitual que les escoles japoneses imposin una disciplina estètica que impedeix els cabells tenyits o les permanents. Una enquesta del diari Asahi Shimbun del maig revelava que el 57% de les escoles públiques de Tòquio exigeixen proves als pares que els cabells clars o arrissats dels seus fills no són sobrevinguts. «Alguns estudiants insisteixen que els seus cabells són naturals malgrat que són tenyits, per això exigim als pares que ho confirmin», va argumentar un professor.

    

L’estudi justificava que aquestes proves resoldrien els equívocs i reduirien els conflictes amb companys i professors. També batega un problema sociològic de fons. L’envelliment de la població i la caiguda de la natalitat obliguen les escoles a competir pels escassos estudiants. L’accent en la disciplina, tan valorat en la societat japonesa, és un esquer per als pares, perquè s’entén que el rigor estètic està lligat a l’educatiu.

    

La submissió a les normes socials i a l’harmonia del grup s’inculca ja des de l’escola. L’uniforme escolar està tan grapat a la cultura nacional com el sushi i no és estrany que els joves el portin fins i tot en les seves estones d’oci com a element distintiu. Les detallades instruccions sobre el maquillatge o la longitud de les minifaldilles són de compliment obligat i tan sols els casos més extrems generen una mica de soroll. 

Notícies relacionades

    

La immigració suposa una amenaça a la imatge icònica de l’estudiant de cabell llis i negre com l’atzabeja. El nombre d’estrangers s’ha doblat des del 1990 i, encara que és significativament amb respecte a altres països, tensa els convencionalismes socials.