28 set 2020

Anar al contingut

'HACKER' FAMÓS

L'FBI deté l'heroi que va parar el virus WannaCry

Marcus Hutchins està acusat de crear i difondre un programa per infiltrar-se en bancs

El Periódico / Washington

L'FBI deté l'heroi que va parar el virus WannaCry

FRANK AUGSTEIN

L'FBI va detenir aquest dimecres un expert en ciberseguretat que al maig va trobar la manera d'aturar l'expansió del virus WannaCry, que va afectar importants serveis públics i empreses a tot Europa.

Segons ha informat la web Motherboard, el britànic Marcus Hutchins, de 23 anys, va ser detingut després de participar en les conferències de 'hackers' (pirates informàtics) Defcon i Black Hat a Las Vegas (Nevada) per suposadament haver compartit a la xarxa un virus troià.

Motherboard, que cita com a font un amic personal del detingut, explica que Hutchins va ser traslladat a una presó de Nevada, però posteriorment va ser enviat a un altre centre penitenciari i la seva família no ha pogut posar-s'hi en contacte ni conèixer detalls del seu parador.

Troià bancari

Un portaveu del Departament de Justícia ha detallat a la CNN que la detenció de Hutchins, també conegut com a MalwareTech, es deu al seu "rol en la creació i distribució del troià bancari Kronos".

Hutchins hauria generat i distribuït 'on line' el virus, creat per obrir una porta d'accés difícil de detectar per permetre infiltracions o robatoris de dades.

L'expert en ciberseguretat britànic va saltar a la fama al maig al descobrir que el 'ransomware' WannaCry podia ser desactivat registrant una adreça web a la qual el virus s'intentava connectar per determinar si havia de continuar amb l'atac o operar en mode de proves.

Aquest senzill truc va permetre aturar l'extensió del virus, que bloquejava equips informàtics i exigia el pagament d'un rescat de 300 dòlars, i que va afectar més de 150 països, entre ells grans empreses espanyoles o el Servei de Salut britànic.