La llei Mujica s'ha fet realitat

Les farmàcies de l'Uruguai ja venen marihuana legalment

Els turistes no poden comprar la droga, que només és per als habitants del país

Una de les prioritats de la llei és la lluita contra el narcotràfic

zentauroepp39361856 mon01  montevideo  uruguay   19 07 2017   fotograf a del 14 170719183954

zentauroepp39361856 mon01 montevideo uruguay 19 07 2017 fotograf a del 14 170719183954 / Raul Martinez

2
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

«Fa menys de mitja hora que hem obert i ja hem atès tres clients», explica Cecilia Escobar, treballadora de la farmàcia Pitágoras de la capital uruguaiana. A dos quarts de nou del matí ha obert el seu establiment per vendre per primera vegada marihuana cultivada sota control estatal, una herba que serà consumida amb fins personals i d’oci.

    

Escobar explica que el petit sobre blanc i blau, els colors de la bandera nacional, conté cinc grams i costa 187 pesos (5,70 euros). «Té una data de caducitat de sis mesos», avisa. La marihuana es ven envasada en estat natural, sense moldre ni premsar.

    

Una cosa semblant va passar a les farmàcies Antártida, Cáceres i Tapie, de Montevideo, o a la farmàcia La Cabina del departament de Maldonado, on hi ha el selecte balneari internacional de Punta del Este. A Tacuarembó, el departament on els uruguaians diuen que va néixer Carlos Gardel, la farmàcia Bengochea també va participar en el que molts van considerar un dia històric.

  

 Li ha tocat a la presidència de Tabaré Vázquez fer realitat un projecte gestat durant el Govern del seu antecessor, José Mujica, amb el propòsit de regular el mercat cannàbic al país més petit de Sud-amèrica, però amb unes tradicions liberals que li han donat una altra vegada visibilitat internacional.

  

 L’Uruguai, que el 1918 va separar l’Estat de les institucions religioses, va dissenyar una estratègia inèdita de combat contra el narcotràfic. La llei aprovada el 2013, després de moltes anades i vingudes, va facilitar el cultiu personal de fins a sis plantes i va autoritzar l’existència dels clubs cannàbics. Tots aquells que aquest 19 de juliol pretenien comprar marihuana en alguna de les 16 farmàcies habilitades en 11 zones del país de 3,4 milions d’habitants havien d’haver-se registrat prèviament. En total ho van fer gairebé 5.000 ciutadans que, a partir d’ara, en podran adquirir fins a 40 grams setmanals. Els turistes, que potser s’imaginaven la possibilitat de visitar un paradís verd, no podran comprar-ne. Només els residents a l’Uruguai podran fer-ho.  

Notícies relacionades

    

El Govern va intentar sense èxit que aquesta droga, produïda per dues companyies privades que van guanyar la licitació, es vengués a les principals cadenes de farmàcies, i ara per ara només es ven en farmàcies petites. No ha quedat clar si la negativa va ser deguda a raons comercials o pel mateix desencant del president Vázquez amb la llei que va haver de promulgar.