polèmica en les festes

Pamplona lluita contra la plaga de les agressions sexistes

3.500 agents de Policia Municipal, Policia Foral, Policia Nacional i Guàrdia Civil vigilaran els Sanfermines

Durant els pròxims nou dies arribaran a la capital navarresa, amb a penes 200.000 habitants, milió i mig de visitants

fcosculluela39190808 a woman holds up a flag as she celebrates the  chupinazo   s170706202437

fcosculluela39190808 a woman holds up a flag as she celebrates the chupinazo s170706202437 / CESAR MANSO

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

Els Sanfermines que van començar ahir estan marcats per les agressions sexuals registrades el 2016, inclosa la violació múltiple d’una noia de 18 anys que s’està investigant per la justícia. Aquest succés, un dels més greus que es recorden, se suma a la incessant onada de denúncies d’atacs i vexacions. L’any passat van ser detingudes 18 persones, set relacionades amb agressions sexuals i 11 per abusos, però diverses associacions asseguren que molts més casos queden sense denunciar. Aquesta situació ha provocat que les institucions navarreses hagin redoblat els esforços per treure a Pamplona l’etiqueta de «ciutat sense llei».

    

Entre altres iniciatives, al dispositiu de seguretat per als Sanfermines d’aquest any participen 3.500 agents de la Policia Municipal, Policia Foral, Policia Nacional i Guàrdia Civil. De la mateixa manera, s’han instal·lat un nombre més elevat de càmeres de seguretat d’alta definició en punts especialment sensibles, i s’ha reforçat la vigilància amb la presència de 500 agents de paisà, amb la missió principal d’impedir qualsevol intent d’agressió. Per ara, en les hores inicials de la festa s’han pogut veure les tradicionals imatges de dones a coll d’homes ensenyant els pits, encara que no s’han difós fotografies com les d’anys anteriors en què es produïen tocaments.

    

Aquest desplegament policial, més enllà d’intentar evitar la comissió d’atacs sexuals i de delictes comuns, també haurà de controlar els principals accessos a Pamplona per evitar possibles atacs terroristes. De fet, els Sanfermines han sigut qualificats amb un nivell d’alerta 4, idèntic al de les Falles o la Feria de Abril, i s’han col·locat pilons i barreres de ciment per protegir les àrees festives amb més afluència de públic. Ahir, desenes d’agents van escorcollar i revisar les bosses i motxilles de totes les persones que accedien a la plaça de l’ajuntament.

    

Els pamplonesos, seguint la trista tònica d’anys anteriors, no estan tranquils. Coneixen l’enorme dificultat que comporta controlar a l’allau humana que inunda la ciutat. Durant nou dies, arriben a la capital navarresa, amb una població que amb prou feines arriba als 200.000 habitants, un milió i mig de visitants. Molts d’ells amb el propòsit de sumar-se a una bacanal d’alcohol i sexe, atrets per una imatge distorsionada de la festa que s’ha difós per tot el món i que va molt més enllà dels encierros.

CIUTAT SEGURA

Per contrarestar aquesta publicitat indesitjada, l’ajuntament i el Govern de Navarra van viatjar fins a Madrid fa una setmana per defensar, davant uns 70 mitjans de comunicació espanyols i estrangers, que Pamplona és una ciutat «segura». Van sol·licitar col·laboració per erradicar les agressions sexistes i reivindicar el caràcter «popular i espontani» dels Sanfermines.

Notícies relacionades

    

Les institucions compten amb el suport de les penyes i d’altres col·lectius per lluitar contra la plaga dels atacs sexistes. Una de les iniciatives més destacades d’aquest any està representada per una mà vermella de rebuig a les agressions, un símbol que estarà també en cartells, banderoles, vasos i tovallons, i en una guia informativa editada en castellà, eusquera, anglès i francès. L’ajuntament ha desenvolupat, a més, tres protocols d’actuació per a la policia.