Save the Children també qüestiona els centres de menors de Catalunya

L'organització denuncia les privatitzacions, la sobreocupació i la falta de recursos humans i materials

 

  / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
TERESA PÉREZ / BARCELONA

Save the Children ha denunciat la situació en què es troben els centres de menors de Catalunya per la falta de recursos humans i materials, la privatització de la gestió i la sobreocupació. Aquesta organització que protegeix els drets de la Infància, a través d'un comunicat públic, ha recordat que "els poders públics hauran de protegir-los i decretar el seu ingrés temporal en recursos institucionals", segons la Convenció sobre els Drets del Nen de les Nacions Unides.

A Catalunya hi ha gairebé 7.000 menors tutelats per la Generalitat que resideixen en famílies o en centres públics i privats. La queixa de l'organització se suma a les generalitzades que han plantejat sindicats, educadors i diputats de la Cambra catalana sobre els menors tutelats per la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA)

DENÚNCIES I PROBLEMES

Notícies relacionades

La responsable de Save the Children Catalunya, Guiomar Todó, ha assegurat que "les contínues denúncies i problemes que envolten els centres de menors són la prova que cal reformular aquest model d'acord amb els estàndards internacionals i la seva finalitat temporal i de protecció a la infància més vulnerable". El qüestionat sistema de protecció a la Infància a Catalunya va provocar que el mes de febrer passat, el Parlament instés la Generalitat a crear una comissió mixta per reformar el model. La citada comissió, que s'ha constituït amb gairebé dos mesos de retard, ha celebrat dues reunions prèvies abans de començar a recollir l'opinió dels experts.

Save de Children exigeix a la DGAIA que "articuli els mecanismes necessaris per garantir que tots els nens i adolescents tinguin els seus drets protegits de manera efectiva". L'organització enumera els problemes que és necessari afrontar com les dimensions dels centres (excessivament grans) i la sobreocupació i la barreja de perfils d'edat i també de patologies. En alguns centres, els educadors han denunciat l'existència de matalassos a terra i hamaques en els espais comuns per atendre tots els interns. L'entitat critica, a més, l'elevada rotació del personal perquè "dificulta l'ambient d'estabilitat i rutina que és necessari per desenvolupar projectes educatius integrals dels nois residents als centres".