La moda del te 'matcha': quina és la diferència amb el cafè?
Des del punt de vista de la salut, el matcha ofereix beneficis similars al te verd, gràcies al seu alt contingut en polifenols

El te matcha és més suau que el cafè /
El 'matcha', amb el seu intens color verd i la seva tradició centenària, sovint es considera un superaliment beneficiós per a la salut. Però, què el diferencia exactament del te verd normal o d’una tassa de cafè del matí?
Igual que el te verd i el te negre, el matcha prové de la planta Camellia sinensis. La diferència rau en com es cultiva i es processa. Mentre que el te negre es fermenta i el verd simplement s’asseca, el 'matcha' es cultiva a l’ombra durant diverses setmanes abans de la collita.
Aquest mètode únic altera la química de la planta, potenciant certs compostos com la clorofil·la i els aminoàcids, i donant al matcha el seu sabor característic i el seu intens color verd. Després, les fulles s’assequen i es molen finament fins a obtenir una pols. D’aquí ve el seu nom, que en japonès significa “te en pols”.
Tot i que s’associa àmpliament amb la cultura japonesa i les cerimònies del te zen, el 'matcha' té els seus orígens a la Xina. Va ser portat al Japó al segle XII per monjos budistes, que l’utilitzaven per afavorir la meditació. Amb el temps, es va convertir en un element bàsic de la cultura japonesa del te, especialment en cerimònies formals.
Des del punt de vista de la salut, el matcha ofereix beneficis similars al te verd, gràcies al seu alt contingut en polifenols, entre els quals hi ha antioxidants coneguts com els flavonoides. Com que les fulles es consumeixen senceres en forma de pols, el matcha pot proporcionar una dosi més concentrada d’aquests compostos beneficiosos.

El te matcha és més suau que el cafè /
Molt potencial, poca investigació
El 'matcha' és conegut per la seva àmplia gamma de possibles beneficis per a la salut: propietats antioxidants, antimicrobianes, antiinflamatòries, contra l’obesitat i fins i tot anticancerígenes, així com potencials millores en la funció cerebral (alleujament de l’estrès, salut cardíaca i regulació del sucre en sang).
Però hi ha un inconvenient: la major part de les proves que donen suport a aquestes afirmacions provenen d’estudis de laboratori (en cèl·lules o animals), i no d’assajos clínics sòlids en humans. Per tant, tot i que les primeres investigacions són prometedores, encara no són concloents.
Una cosa sí que sabem: el matcha conté més cafeïna que el te verd normal, tot i que normalment menys que el cafè. La cafeïna, per ella mateixa, té beneficis per a la salut ben documentats quan es consumeix amb moderació, com ara millora de la concentració, de l’estat d’ànim i del metabolisme. També hi ha indicis que redueix el risc de patir determinades malalties com l’Alzheimer i el Parkinson.
Tanmateix, en dosis elevades, la cafeïna pot provocar efectes secundaris com insomni, ansietat i augment de la pressió arterial. La màxima “com més, millor” no s’aplica en aquest cas, i la dosi òptima de cafeïna encara no està clara.
Tres tasses al dia com a màxim
Comparant el 'matcha' amb el cafè, tots dos ofereixen propietats antioxidants i beneficis cardiovasculars similars. Tot i això, el cafè ha estat més estudiat, amb directrius més clares: tres o quatre tasses al dia semblen ser el límit màxim segur per a la majoria de persones.
En el cas del 'matcha', la recomanació és una mica més conservadora, ja que algunes fonts suggereixen entre una i tres tasses diàries, probablement a causa dels nivells més alts de polifenols.
Els tanins i els polifenols presents tant en el te com en el cafè poden interferir en l’absorció del ferro, especialment el que prové d’aliments d’origen vegetal. Beure’n grans quantitats habitualment, sobretot durant els àpats, pot augmentar el risc d’anèmia per deficiència de ferro.
Per això, es recomana gaudir d’aquestes begudes almenys dues hores abans o després dels àpats, especialment per a les persones que segueixen una dieta majoritàriament vegetal o que tenen tendència a tenir nivells baixos de ferro.
Sense nerviosisme
Notícies relacionadesUna altra consideració és que tant el cafè com el 'matcha' són lleugerament àcids i poden causar molèsties digestives o reflux en persones amb estómac sensible.
Cafè o 'matcha', doncs? Per acabar de decidir, tingues en compte que el matcha, a diferència del cafè, conté L-teanina, un aminoàcid que afavoreix la relaxació. Per tant, pot oferir una alternativa més suau per a les persones propenses a l’ansietat.
- MUNDIAL DE MOTOGP Àlex Márquez: «El meu germà té pilotes, bé, ara una i mitja»
- "No guiris, només locals": augmenten els usuaris d''apps' de cites que veten els 'expats' a Barcelona
-
Ofert per
- Complex d’oci i esport Paella gratis i rumba en directe en la inauguració del nou ‘wakepark’ de Castelldefels
- Hongria Jaume Collboni, en la marxa de l’Orgull LGTBI prohibida a Budapest: «Pot passar demà a Barcelona»
- Calçat Una podòloga, contundent respecte a portar crocs a l’estiu: «L’ideal és que no les utilitzis»
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- La moda del te 'matcha': quina és la diferència amb el cafè?
- Dennis Lehane: "Ara la gent prefereix el relatabans que la veritat"
- Un altre menú d’etapes frustrants i llampecs emocionals