INVESTIGACIÓ DEL CURS 2016-2017

El frau del padró arriba a la preinscripció d'alumnes de l'ESO

El Síndic de Greuges denuncia que les trampes s'acumulen en escoles molt sol·licitades de Barcelona

L'Administració al·lega que ha aplicat les mesures disciplinàries pertinents

zentauroepp13915671 costa i llobera170615190045

zentauroepp13915671 costa i llobera170615190045

3
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

El Consorci d'Educació de Barcelona, l'organisme que regula la preinscripció i matrícula d'alumnes a la capital catalana, ha estat investigant 119 famílies de la ciutat sospitoses d'haver falsejat les dades del seu padró municipal per poder tenir així més puntuació a l'hora d'inscriure els seus fills en col·legis d'alta demanda aquest curs 2016-2017. El consorci ha certificat que 42 dels casos investigats efectivament havien fet un canvi de padró pocs mesos abans que s'iniciés la preinscripció escolar. El procés ha acabat amb sancions a vuit infractors, tot i que encara hi ha quatre expedients oberts pendents de resolució, han confirmat fonts de l'entitat. Una de les particularitats d'aquesta irregularitat, que fins ara pràcticament sempre s'havia detectat entre alumnes de P-3, és que són diversos els casos que corresponen a estudiants de primer d'ESO.

Malgrat que "es tracta d'una pràctica fraudulenta que no està relacionada amb una única tipologia de centres educatius", segons assenyalen fonts del Síndic de Greuges --que aquest dijous ha denunciat els fets--, el cert és que diversos dels casos detectats es van registrar en centres educatius dels denominats innovadors. L'oficina del defensor del poble català cita com a exemples l'institut escola Costa i Llobera, de titularitat pública, i els col·legis concertats Súnion i Montserrat, tots ells amb una gran reputació pedagògica a Barcelona.

Al Costa i Llobera i a Súnion, el Síndic assegura que es van localitzar 33 famílies (15 al primer i 18 al segon) que "havien fet moviments del padró just abans del procés de preinscripció escolar". "Si bé aquests moviments no són necessàriament una evidència de frau --aclareix--, convé destacar l'elevada proporció d'alumnat preinscrit al centre que modifica la seva residència just abans de la preinscripció, cosa que sí que podria ser indicatiu de la possible existència d'irregularitats", apunta. Segons les seves investigacions, en almenys 17 dels casos "hi havia indicis fonamentats d'irregularitat". "I només en un --al col·legi Súnion-- hi ha hagut sanció", lamenta el Síndic, que carrega durament contra la gestió que ha fet el consorci.

Segons la seva versió, durant els períodes de presentació d'al·legacions, les famílies argumenten "separacions temporals amb posteriors reconciliacions, o també obres temporals a casa, sense aportar proves que acreditin que efectivament residien al domicili al·legat en el procés d'admissió d'alumnat (com ara rebuts domiciliats)". Com a màxim, assegura el Síndic, "solen aportar documents com còpia de suposats acords privats entre parts de separació" o "fotos de cases amb obres", però molts no aporten documentació que acrediti que residien al domicili que van al·legar durant el procés d'admissió d'alumnat.

ELS VUIT INFRACTORS

De les vuit famílies sancionades pel consorci, cinc han presentat recursos d'alçada contra la sanció, de la qual finalment s'han salvat després d'acreditar amb nova documentació el seu lloc de residència. Un sisè expedient sí que ha acabat en penalització, però la família ha interposat un contenciós administratiu davant els tribunals de justícia. Els dos casos restants han culminat amb la pèrdua de la plaça escolar, ha detallat el consorci, que insisteix que ha adoptat totes les mesures que té a l'abast per garantir la igualtat d'oportunitats entre alumnes durant el període de preinscripció.

Notícies relacionades

Pel Síndic, en canvi, en l'acció de l'organisme regulador, que està participat per la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, "hi ha hagut mala praxi". Igual que n'hi ha hagut per part d'alguns dels centres educatius implicats i de diverses famílies. La institució que dirigeix Rafael Ribó recomana que s'obri "un expedient informatiu a la presidència de la Comissió de Garanties d'Admissió a Barcelona per haver autoritzat, sense justificació, ampliacions de ràtio en dos dels centres investigats sense respectar en la inscripció d'alumnat l'ordre de la llista d'espera". Aquest fet, afirma, "és una clara vulneració del dret de garantir l'accés al sistema en condicions d'igualtat" i origen de segregació escolar.

Respecte a aquesta qüestió, el consorci argumenta que la ràtio (o nombre màxim d'alumnes per aula) s'ha ampliat aquest curs en 130 centres educatius de Barcelona (força més que els investigats), tant a P-3 com en el primer curs de l'ESO. Després de la preinscripció del 2017-2018, prossegueix l'organisme, "no s'ha autoritzat cap augment de ràtio, malgrat que alguns centres ho han sol·licitat, per tal de poder realitzar una distribució equitativa de la matrícula viva, és a dir dels estudiants que vagin arribant al llarg del pròxim curs escolar.

Sant Feliu de Guíxols paralitza el procés de matrícula escolar

Ensenyament, que ahir mateix es va reunir amb el consistori, ha garantit al Baldiri Reixach "els recursos necessaris per atendre la complexitat". Fonts de la conselleria han explicat que si se suprimeix un dels dos grups de P-3 de l'escola és perquè només s'han preinscrit 19 alumnes per al pròxim curs escolar.