La meitat dels ordinadors mundials funcionen amb sistemes operatius antics

Windows 7, per al qual ja només es donen actualitzacions crítiques, és el més estès

2
Es llegeix en minuts
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +

Les xifres d’infecció del virus Wannacry han tornat a posar sobre la taula la qüestió de les actualitzacions de soft­ware i les seves prioritats. Si bé és cert que Microsoft tenia publicada la vulnerabilitat MS17-010 de la qual s’aprofitava el malware des del 14 de març, tan sols ho havia fet per a les versions més recents del seu sistema operatiu, des de Windows Vista (2006) a Windows 10 (2014), i les seves corresponents versions per a servidors (Windows Server 2008, 2012 i 2016).

Això deixava fora de les actualitzacions el 7% dels ordinadors mundials, que encara funcionen amb Windows XP, segons dades de la consultora de mercats Netmarketshare. Aquests equips, que també resultaven afectats per Wannacry, van deixar de tenir suport regular l’abril del 2015, a pesar de les protestes de molts dels seus irreductibles usuaris, per als quals era una de les versions més agraïdes del sistema Windows. Llavors, la companyia es va comprometre a donar actualitzacions crítiques fins al 2020, però la de Wannacry ha sigut la primera en tres anys.

I és que el parc instal·lat d’ordinadors està molt pròxim a l’obsolescència, segons les xifres. El 48,5% de les màquines mundials corren sobre Windows 7, que va sortir l’octubre del 2009 i per al qual Microsoft va deixar de donar actualitzacions regulars el novembre del 2015.

INTENTS D’ACTUALITZACIÓ  

Els responsables de Microsoft han fet de tot perquè els seus usuaris s’actualitzin. La més comuna, deixar de vendre el sistema anterior poc després que surti el nou, una pràctica habitual perquè la majoria dels usuaris només es canvien el sistema operatiu quan es canvien d’ordinador, ja que llavors no en volen un d’antic.

Notícies relacionades

Però la crisi del 2008 va alentir el consum, i Microsoft fins i tot va arribar a facilitar actualitzacions forçoses gratuïtes i en remot de Windows 7 a Windows 10, una pràctica que va haver d’abandonar després de la demanda judicial d’una usuària a qui van deixar amb l’ordinador inutilitzat. En el cas dels equips d’empresa, les actualitzacions gratuïtes s’acaben als cinc anys, si la companyia no contracta un servei de manteniment a part (suport estès) o una espècie d’assegurança que li garanteix la renovació del software.

Des d’aleshores, funciona la política de la por als virus i l’abandonament d’altres empreses, com Google, dels seus productes més antics. «Els sistemes antics, fins i tot si estan completament actualitzats, no compten amb les últimes proteccions de seguretat», admet un portaveu de Microsoft.