Agredida una noia amb síndrome de Down al metro de Barcelona

Un home li va clavar una empenta a Gema, de 23 anys, i un cop de puny a la cara

La família ha presentat denúncia davant els Mossos per l'incident a la parada de Sants

fcasals38284056 gema170503190802

fcasals38284056 gema170503190802 / CARLOS MONTANYES

3
Es llegeix en minuts
TERESA PÉREZ / BARCELONA

María Luisa D.

MARE DE GEMA

¿Què ens està passant a la societat perquè es produeixi tanta crueltat?

Una noia de 23 anys amb síndrome de Down va ser agredida dimarts a la parada de metro de Sants Estació de la línia 3 per un home de mitjana edat que, sense dir res de res, li va clavar un cop de colze a l'espatlla i un cop de puny a l'alçada del nas, que li va trencar les ulleres. La família de Gema B. D. (Cadis, 1992) ha denunciat els fets davant els Mossos d’Esquadra, ha adjuntat l'informe de lesions i ha reclamat el vídeo per comprovar si el succés ha pogut ser gravat. María Luisa D., la mare, s'estima més no donar els cognoms per evitar la identificació de la seva filla, ja que ignora si "ha sigut un fet casual i arbitrari o intencionat". La progenitora, amb la por encara al cos, es pregunta: "¿Què ens està passant a la societat perquè es produeixi tanta crueltat?"

El succés va passar dimarts a les 13.50 hores quan la noia anava a dinar a casa després de finalitzar les classes del programa d'inserció laboral de la Fundació Aura de Barcelona. Al baixar del vagó del metro i dirigir-se a la sortida del carrer de Numància va detectar que un home anava darrere d'ella. L'agressor li va demanar pas i a l'avançar-la li va donar un cop de colze a l'espatlla per apartar-la, "però no va quedar prou content i es va col·locar davant de Gema i amb el puny tancat li va clavar un cop de puny a la cara que li va lesionar el nas i li va trencar les ulleres".

ANUL·LAR LA VISIBILITAT

L'agressió la va paralitzar perquè al trencar-li les ulleres li va anul·lar la visibilitat, ja que la víctima tan sols té el 3% de visió i, a més, porta audiòfon. Va intentar demanar ajuda, però no hi havia ningú perquè Gema acostuma a caminar a poc a poc i la gent ja se n'havia anat. Al reclamar auxili, l'agressor va sortir corrent. La noia va enviar un whatsap a la seva família "amb moltes emoticones amb plor", afirma María Luisa. Les llàgrimes dels símbols van ser les mateixes que van banyar, a continuació, la cara de la jove. "Es va passar dues hores de rellotge plorant. Era un mar de llàgrimes. Va trigar a trobar consol", explica María Luisa.

Mare i filla van anar a presentar denúncia davant els Mossos. Gema va explicar que el seu agressor era un home d'uns 50 anys, alt, i que duia pantalons texans i samarreta blanca, i va demanar: "Vull que l'agafin i el posin a la presó". Va ser la seva manera de verbalitzar la injusta agressió. La família va adjuntar, a més, el comunicat de lesions del Centre d'Assistència Primària del seu barri en què s'especifica que presentava "un lleuger hematoma a la zona superior de la piràmide nasal i estrès psicològic", produït per l'ansietat que li va provocar l'agressió. De fet, ha anunciat que dijous no vol anar a classe. Aquest dimecres, tot i que Gema ha passat mala nit, fins i tot amb moltes til·les --"s'ha destapat molt i ha fet moltes voltes", puntualitza la mare--, la noia ha volgut anar a classe. María Luisa l'ha seguit, sense que la nena ho sabés, amb ulls de protecció maternal per si de cas l'agressor tornava a rondar. 

GEMA

La VÍCTIMA

Quan he explicat la història a la classe, m'han abraçat i m'han recolzat, però jo encara tinc por

ABRAÇADES A LA CLASSE

Notícies relacionades

Gema ha explicat aquest dimecres el succés a la classe. "M'han donat abraçades i m'han dit que em recolzen", afirma. També ha dibuixat l'agressió. Els cops encara estan molt presents, tant que assegura: "Tinc por, encara una mica de por".

La família de Gema ha lluitat sense descans per la seva inclusió. Van arribar d'Andalusia a Barcelona perquè la petita dels tres fills de la família es pogués formar i portar una vida independent. "Agafa el metro sola, surt amb el seu grup d'amics i va a classe de zumba i boxa. També fa esport". Dimecres a la tarda li tocava sessió de boxa i ja li ha anunciat a la seva mare: "Quan doni cops al sac, pensaré en la cara d'aquell home". María Luisa assegura que el cop que ha rebut la seva filla "és un cop de destral a la seva educació perquè paralitza la seva autonomia d'anar sola als llocs". "Després d'aquesta agressió també jo he de superar moltes pors per deixar que la meva filla torni a seguir el seu camí cap a la independència", expressa la progenitora.