Curiositat, sexe i autoestima des del mòbil

La majoria creu que amb aquestes xarxes no es troba l'amor, sinó sexe fàcil

icoy38218508 tinder170429165619

icoy38218508 tinder170429165619 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
PAULA MORI / BARCELONA

Cinc de la tarda, davant de la botiga Apple de la plaça de Catalunya. Dues persones que han contactat a través d’una aplicació per lligar estan a punt de conèixer-se, no s’han vist mai abans en persona. Tampoc saben si s’agradaran, si aconseguiran connectar i encara menys quines intencions té l’altra persona. Aquesta situació s’està normalitzant entre els joves (i no tan joves). Cada vegada és més habitual tenir aquestes aplicacions instal·lades a l’'smartphone'.

L’'app' per excel·lència entre els més joves és Tinder i la coneixen des de fa uns dos anys. «La gent parlava d’aquesta aplicació. Vaig tenir curiositat i me la vaig instal·lar per donar-me l’oportunitat de conèixer gent nova», explica l’Elena, una noia de 20 anys.

«Més que res el faig servir com a entreteniment, i punt», explica  la Marta, de 21 anys que encara està il·lusionada: «Sempre tens l’esperança de trobar algú, tot i que el més segur és que sigui que no».

Conèixer gent nova

El Marc, homosexual de 19 anys, explica que ell se la va instal·lar amb la idea de trobar l’amor. «Els heteros ho tenen més fàcil per conèixer gent, en el món gai o te’n vas a una discoteca d’ambient, o tens amics que et presenten amics, o et descàrregues aplicacions d’aquestes. És una bona forma de conèixer gent nova», diu.

Durant els dos anys que fa que la utilitza, ha parlat amb molts nois i ha arribat a quedar amb uns 10. «M’agrada quedar ràpid. Si no veus l’altre en persona no saps mai si realment et pot arribar a agradar. I això és perdre el temps», puntualitza, i entre rialles confessa que malgrat haver tingut alguna relació sexual, no ha arribat a res de seriós amb ningú. Però no es rendeix i continua buscant.

A l’hora d’arribar a tenir un trobada, els joves coincideixen que s’ha d’anar amb molt de compte. «Les notícies de tragèdies per aquesta mena de coses apareixen mil vegades als diaris», diu la Cristina, una noia de 22 anys que desconfia d’aquestes xarxes. L’Elena coincideix amb ella: «Fa una mica de por, hi has parlat per un xat però no l’has vist mai en persona». Per saber més d’una persona i arribar a confiar-hi, el Marc diu que el que ell sol fer és demanar l’Instagram i el whatsap. Malgrat això, continua preferint quedar en llocs públics i explica que el que més li xoca quan es troba amb la persona és «la veu i l’altura».

La Cristina actualment no té cap aplicació d’aquesta mena, però fa uns anys es va registrar a Adoptauntio. Confessa que ella no pretenia trobar l’amor sinó que més aviat tenia a veure amb l’autoestima. «Penjar una foto teva i que s’interessin per tu perquè et consideren guapa fa pujar la moral», explica. Aquest sistema que ho basa tot en la foto disgusta l’Elena, que considera que són xarxes «molt superficials». «Si no t’agrada la seva cara no li dones l’oportunitat», diu.

Notícies relacionades

El David, un noi de 19 anys, afirma que, per ell, «és una aplicació per anar a cara o creu; hi pots trobar el que busques o tot el contrari». Tot depèn de les intencions que tingui cada usuari, cada un ha tingut experiències diferents. La Nora, una estudiant de 20 anys, confessa que com que no va trobar ningú que li cridés l’atenció se la va desinstal·lar. Tot i això, explica: «Un amic meu va conèixer el seu nòvio per allà i ara viuen junts a Noruega».

Tot i que cada vegada és més normal fer servir aquestes aplicacions, la gran majoria de joves conclou que realment no es busca l’amor, sinó més aviat passar l’estona i sexe esporàdic d’una manera fàcil i ràpida.