SENTÈNCIA A BARCELONA

Un jutge condemna Salut per la mort d'una pacient a causa d'un diagnòstic erroni

El magistrat estima la demanda presentada per la família de la difunta i li atorga una indemnització de 275.000 euros

Els doctors no van detectar que la dona patia una infecció bacteriana greu, malgrat la febre i altres símptomes

icoy38117514 talayero170421194540

icoy38117514 talayero170421194540 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Des de fa vuit anys estem passant un viacrucis. El dol no s’acaba». El qui parla és Ricard Talayero. Al seu costat, fa que sí amb el cap la seva dona, la Montserrat, i el seu gendre, l’Andreu. Els primers van perdre la filla, de 33 anys, i el segon, la seva dona i mare de tres fills. La Mónica va morir el 21 de juny del 2008 a l’hospital Parc Taulí de Sabadell. Un jutjat de Barcelona ha condemnat el centre i al Servei Català de la Salut a pagar una indemnització de 274.845 euros (amb interessos, 300.000 euros) per la deficient atenció mèdica que va rebre la dona. L’hospital hi ha recorregut.

La Mónica va començar a trobar-se malament dies abans de morir. Tenia febre alta (40 graus) i mal de coll. Va anar a un homeòpata i li va donar un tractament. Després, va anar a casa dels pares, però la mare, al veure que a la seva filla la febre no li remetia i que li feia molt mal el genoll, la va portar el 19 de juny del 2008 a un ambulatori de Cerdanyola del Vallès, des d’on va ser derivada al Parc Taulí. Allà li van extreure líquid del genoll i li van donar l’alta. Només li van receptar Voltarén. El diagnòstic va ser d’amigdalitis aguda i artritis. «¿Com la van deixar marxar amb febre?», es pregunta el pare.

Notícies relacionades

L’endemà, al no millorar, la dona torna a l’ambulatori. «Van sospitar que hi havia alguna cosa més i la van tornar a enviar al Parc Taulí, amb una nota sobre la seva gravetat», relata la família de la Mónica, representada per l’advocada Mónica Santiago, del despatx Vosseler, als qui estan agraïts. A l’hospital la tenen hores en una cadira, fins que la duen a un box. «De cop i volta, tothom corre. La teva dona està greu i l’hem d’operar», li diuen al marit. Els metges havien diagnosticat que la dona patia una infecció bacteriana per streptococus pyogenes (coneguda per ser molt virulenta). «Ens van informar que li havia amputat el braç, la cama», detalla la família indignada. La Mónica mor el 21 de juny a les 11.45 hores. L’advocada  de la família al·lega que «no hi ha hagut disculpes per part de l’hospital».

MALA PRAXIS

La sentència manté  que ha quedat acreditada una mala praxi mèdica en l’atenció oferta a la Mónica el 19 de juny del 2008, ja que amb la informació de què es disposava es podia diagnosticar que la dona patia una infecció bacteriana greu. El jutge destaca que és rellevant que la febre persistís, igual que el dolor del genoll (la Mónica no s’havia donat cap cop) i que el líquid que se li va extreure «era tèrbol i grogós». A  més a més, l’amigdalitis pot tenir com a causa una infecció bacteriana. La doctora que la va atendre, incideix, li hauria d’haver prescrit el tractament adequat o disposar-ne l’ingrés, «conforme al criteri de prudència».