Les entitats socials apressen la Generalitat per la renda garantida

Les organitzacions reclamen que la nova llei s'aprovi abans de l'estiu

Les famílies monoparentals serà el primer col·lectiu a cobrar-la

2
Es llegeix en minuts

Les entitats socials van reclamar ahir al Govern que prioritzi la renda garantida de ciutadania (RGC) perquè el Parlament de Catalunya aprovi abans de l’estiu la llei que la regula. La proposta acumula més de tres anys de retard. El desembre del 2013 es van presentar a la Cambra catalana 121.191 firmes de suport a una iniciativa legislativa popular (ILP) que sol·licitava una renda per combatre la pobresa severa.

La prestació pujarà a uns 664 euros mensuals. Les famílies monoparentals seran les primeres a percebre-la. Està previst que comencin a cobrar-la entre el setembre i l’octubre d’aquest any. La resta dels treballadors a temps parcial se’n beneficiaran el 2020 i, quan la llei estigui desenvolupada, es calcula que la percebran un total de 62.000 llars. Aquesta quantitat, en principi, la rebran tots els treballadors temporals amb un salari que no arribi als citats 664 euros al mes.

La setmana que ve hi haurà una nova reunió de la comissió negociadora, que està integrada per representants de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, gestionada per Dolors Bassa, i les entitats que impulsen aquesta ILP després que dijous es van desbloquejar un parell de punts conflictius: compatibilitzar la prestació amb feines a temps parcial en famílies que es trobin en risc d’exclusió o bé que siguin monoparentals.

    

PRUDÈNCIA DEL TERCER SECTOR

Notícies relacionades

Oriol Illa, president de la Taula del Tercer Sector, que agrupa al voltant de 3.000 entitats, es va mostrar ahir prudent amb els «progressos» que hi ha hagut en les negociacions. «El que s’està plantejat és una redacció d’un projecte de llei que ha de passar la tramitació parlamentària», va assegurar Illa, que va qualificar d’«error» que se n’endarrereixi l’aplicació «tenint en compte les alarmants xifres de desigualtat i exclusió social que pateix Catalunya». Segons dades aportades per la Taula del Tercer Sector, a Catalunya hi ha 98.600 llars en les quals no entra cap mena d’ingrés i un total de 171.200 famílies amb totes les persones a l’atur. A més a més, el 19% de la població catalana es troba al llindar de la pobresa.

INTEGRARÀ LA RMI

El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) serà l’encarregat de tramitar la renda garantida per als nous beneficiaris. Les persones que actualment perceben la renda mínima d’inserció (RMI) passaran automàticament a percebre la nova prestació. Actualment hi ha destinats 288 milions d’euros per a la RMI que passarien a la RGC en cas que s’aprovi finalment la llei. Illa va proposar que la gestió de la prestació la tramiti una agència de protecció social en comptes d’un organisme laboral.