Dues agressions a gais en 24 hores revelen l'abast de l'homofòbia

Els col·lectius homosexuals denuncien l'augment de casos, especialment en escoles

Reclamen a la Generalitat que desplegui d'una vegada la llei catalana contra aquesta plaga

  / ACN

 
fcasals37659002 xavi tallon170313181434

/

2
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ / MANUEL VILASERÓ / BARCELONA / MADRID

Els col·lectius gais han tornat a reclamar el desplegament de la llei contra l’homofòbia després que les dues noves agressions homòfobes aquest últim cap de setmana a Cata-lunya han tornat a posar en relleu l’odi contra els homosexuals i l’expressió lliure de la sexualitat a l’espai públic.

Dos joves van denunciar diumenge haver sigut agredits a Berga (Berguedà) després de fer-se un petó en una discoteca i un altre noi va denunciar haver sigut apallissat divendres a la vora de la font de Montjuïc, a Barcelona. A ells s’hi uneix l’ampliació de la denúncia, dissabte, sobre l’agressió a un jove disfressat de ballarina al Carnaval, el 25 de febrer, enmig del carrer del Pecat, a Sitges.

Les xifres corroboren l’escalada, que els col·lectius homosexuals atribueixen a la permissivitat social, d’una banda, i a la falta de càstig d’aquestes conductes, d’una altra. En dos anys, els delictes per odi i discriminació sobre persones homosexuals gairebé s’han doblat a Catalunya. Segons els Mossos d’Esquadra, el 2014 es van denunciar 55 agressions, el 2015 van ser 69 i el 2016 se’n van registrar 89. Però la mateixa quantitat no es va denunciar per via policial o penal. Van ser 39 el 2016 i 41 el 2015 les agressions de les quals té constància el departament d’Igualtat de la Generalitat i que s’han de sumar a les que es tramiten per via judicial. En qualsevol cas, es considera que unes i altres són només la punta de l’iceberg, ja que aquests fets encara es denuncien poc.

COPS I INSULTS

Segons l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH), un terç de les agressions homòfobes que es produeixen a Catalunya són físiques o insults, que reben majoritàriament homes homosexuals, seguits de transsexuals i lesbianes, i augmenten espectacularment els casos de 'bullying' a les escoles. «Les dones patim més agressions verbals, sobretot assetjament sexual quan anem amb les nostres parelles, i moltes no denuncien perquè no saben que poden denunciar-les. I el 'bullying' es produeix amb menors que ni tan sols s’han definit», assenyala Elena Longares, coordinadora de Lesbianes, Bisexuals i Pansexuals de Catalunya (Lesbicat). 

El nombre d’agressions no només va en augment sinó que es reparteix per tot el territori. «En el cas de Berga, els nois es van fer un petó a la discoteca del poble on va tothom. Van voler viure la seva sexualitat d’una manera normal al mateix lloc que ho fan altres joves. Per això és tan bonic que hi hagi hagut reaccions de solidaritat com la manifestació», va explicar Eugeni Rodríguez, portaveu de l’OCH.

Notícies relacionades

I és que viure l’homosexualitat en una comunitat petita sempre és complicat. «Hi ha més recursos i menys por per denunciar en una gran ciutat, tot i que la intolerància pot ser la mateixa. Fa temps que existeix el 'sexili', l’emigració a municipis més grans per poder viure amb llibertat la pròpia sexualitat», afirma Longares.

Els col·lectius homosexuals reclamen a les administracions respostes més contundents. També a Madrid fa temps que alerten de l’augment de les agressions. L’organització Arcópolis va crear l’any passat l’Observatori Madrileny de l’Homofòbia, Transfòbia i Bifòbia, informa Manuel Vilaseró. En el seu primer informe  van registrar 240 atacs amb 316 víctimes a la Comunitat de Madrid.