Pablo Ráez, davant una nova recaiguda: "No em rendeixo, segueixo i seguiré lluitant"

El jove malagueny que va fer viral la seva lluita contra la leucèmia mira de sobreposar-se a complicacions després del trasplantament

vvargas35624360 160021 snd   andalucia    malaga el joven marbelli con leuce161109190821

vvargas35624360 160021 snd andalucia malaga el joven marbelli con leuce161109190821 / A jesusdominguez com

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

“He estat més absent aquests dies, ja que estic centrant en mi la poca energia que tinc per superar aquesta etapa, que està resultant difícil, però no impossible”. Pablo Ráez justificava així fa uns dies la seva absència a les xarxes socials a conseqüència d'algunes complicacions registrades després del segon trasplantament de medul·la al qual va ser sotmès. El seu entorn familiar ha confirmat que el jove malagueny que ha fet viral la seva lluita contra la leucèmia es troba a casa i mira de sobreposar-se a aquests nous entrebancs.

Primer va ser una “espècie de bronquitis”, i ara una infecció de boca que li han impedit fins i tot parlar. Fruit tot això del tractament de quimioteràpia al qual està sent sotmetent, i que ha provocat que tingui les defenses al mínim. Però, apunta la seva família, ja sembla que comença a recuperar-se. I encara que la nova sessió de químio el deixa “cansat”, el jove no perd forces. “Admeto que és un moment dur, venen ganes de tirar la tovallola, de deixar de patir, de descansar d'una vegada... però no em rendeixo, segueixo i seguiré lluitant, dia rere dia fins que arribi el meu dia, sigui demà o en 70 anys”.

CÈL·LULES DEL DONANT

Acostumat a narrar el dia a dia de la seva malaltia a les xarxes des que li va ser diagnosticada, el mateix Pablo va explicar a Instagram la situació actual fa uns dies: en les anàlisis per avaluar l'efecte de la quimioteràpia van comprovar que seguien sent majoria les seves cèl·lules debilitades. “Resulta que quan vaig a les meves revisions a l'hospital en les analítiques estudien una dada que es diu quimerisme. Aquest mesura el percentatge de cèl·lules que hi ha meves (bones o dolentes) i del donant, i en el resultat d'aquesta prova doncs surt que hi ha més cèl·lules meves que del donant, un 80% de cèl·lules meves i un 20% del donant, i a aquestes altures del trasplantament hauria de ser com a mínim al revés”, va indicar. La conseqüència és que “segueixo tenint anèmia, les plaquetes molt baixes, les defenses molt baixes i no produeixo per mi mateix”.

Notícies relacionades

Per aquest motiu, els metges han decidit sotmetre el jove de Marbella a una nova sessió de quimioteràpia coneguda com a hipometilant, una mica més suau que la inicial i que, això sí, “va punxada al braç o a la cama i és subcutània”. Segons va avançar, ben aviat se sotmetrà a una nova sessió i li faran una nova punció a la medul·la per avaluar els resultats. “Si es veu que funciona per impulsar la medul·la seguirem així, en cas contrari hauré de fer-me una infusió de limfòcits (una espècia de tercer trasplantament) de l'americana (el meu donant), per ajudar la medula que agafi força i s'agafi bé per dir-ho així i comenci a funcionar correctament”.

Malgrat els obstacles, la fortalesa que l'ha convertit en un emblema de la lluita contra el càncer i la leucèmia no l'abandona. “¡Seguim en el camí i carregat de força!”, insisteix, enviant un missatge de solidaritat a tots aquells que estan passant pel mateix. “Ànim a totes les persones que estigueu en una dura batalla, ànim als que hàgiu perdut un ésser volgut, tot passarà i tot arribarà”, assenyala amb valentia. “La mort forma part de la vida, i per això no se l'ha de témer sinó estimar-la”. Per això, envia  sempre un missatge positiu als seus milers de seguidors. “Disfrutem cada dia, que és únic, de veritat, començo a valorar les coses d'una manera increïble, i de veritat que la vida és millor així. Estimeu tot el que formi part de la vida, disfruteu de tot el que formi part de la vida, no us en penedireu”.

Donacions en augment

Segons aquesta informació, Andalusia ha sigut la comunitat autònoma d'Espanya que, en valors absoluts, més ha crescut durant el 2016 en nombre de donants nous de medul·la òssia, sumant un total de 72.766 donants a data del 15 de desembre, incloent-hi Ceuta i Melilla. La segueixen Catalunya (42.277) i Madrid (27.907).