PEDERÀSTIA A L'ESGLÉSIA

Joan Pau II coneixia l'encobriment d'abusos sexuals, segons un advocat

La denúncia va tenir lloc durant la comissió que investiga la resposta institucional a la pederàstia a l'Església australiana

El papa Joan Pau II, el 2003.

El papa Joan Pau II, el 2003. / AP

2
Es llegeix en minuts

El papa Joan Pau II sabia que hi havia sacerdots que abusaven sexualment de nens i que l'Església catòlica va intentar encobrir les denúncies sobre aquests casos, va dir aquest dimarts un advocat que és expert en dret canònic.

La denúncia va tenir lloc durant les audiències de la comissió governamental que investiga la resposta institucional als abusos sexuals a menors comesos en el si d'institucions públiques i religioses a Austràlia.religioses a Austràlia.

També especialista en casos d'abusos sexuals del clero, el lletrat nord-americà Thomas Doyle va assegurar que el 1985 el Vaticà va rebre informes d'almenys quatre diòcesis dels EUA sobre abusos de sacerdots a menors.

Un d'ells va ser preparat pel mateix Doyle, que va demanar la presència d'un bisbe a Louisiana per abordar casos de pederàstia en aquest estat nord-americà.

"L'informe va ser enviat per missatgeria ràpida al cardenal arquebisbe de Filadèlfia, John Krol, que el va portar al Vaticà l'endemà, quan va viatjar cap allà", va explicar Doyle en una vista de la comissió a Sydney.

Segons Doyle, Krol va donar l'informe al Papa, que va llegir el document i li va anunciar el nomenament del bisbe en els següents tres dies, cosa que va resultar en la designació d'AJ Quinn.

"(Quinn) va resultar ser part del problema, no de la solució, perquè es va dedicar a buscar la manera com podrien continuar amb l'encobriment", va dir Doyle segons la cadena ABC.

La declaració va tenir lloc un dia després de conèixer-se un vast informe de l'Església catòlica australiana que revela que entre el 1980 i el 2015 unes 4.500 persones van denunciar casos d'abusos sexuals a menors  1980 i el 2015 unes 4.500 persones per membres de la institució religiosa.

Segons l'informe presentat per l'advocada consellera de la Comissió, Gail Furness, entre el 1950 i el 2010 es van identificar 1.880 agressors, entre ells 572 sacerdots i 597 germans religiosos, 543 laics i 96 eren germanes religioses.

"VERGONYA NACIONAL"

Després de conèixer-se aquestes dades, el primer ministre australià, Malcolm Turnbull, en una intervenció al Parlament, va qualificar els abusos com una "vergonya nacional".

"Aquesta mena d'abusos en qualsevol context no han de passar mai. No és només una lliçó de la història ni una tràgica història del passat. És un recordatori a tots, avui, en qualsevol part del país, que hem de protegir els vulnerables, els nens, en qualsevol context", va remarcar Turnbull.

Notícies relacionades

En aquestes audiències, les últimes en què s'investiguen els casos d'abusos a l'Església catòlica i que duraran fins al 27 de febrer, declararan els set arquebisbes d'Austràlia després que aquest dilluns també fos inclosa la compareixença del de Tasmània.

La comissió es va establir el 2012 per investigar la resposta de les autoritats als casos d'abusos sexuals a menors comesos en institucions públiques, socials, esportives i religioses.