ESCÀNDOL A L'ESGLÉSIA CATÒLICA

El tresorer del Vaticà va encobrir casos de pederàstia a Austràlia

Un informe qualifica d'"inacceptable" la seva conducta per haver recolzat el trasllat d'un sacerdot abusador sense denunciar-lo

icoy33000675 george pell161031191658

icoy33000675 george pell161031191658 / Riccardo De Luca

2
Es llegeix en minuts

El cardenal conservador australià George Pell, encarregat de les finances del Vaticà, i altres membres de l’Església Catòlica a Austràlia, van encobrir casos de pederàstia, segons arriba a la conclusió una investigació presentada ahir a la Comissió Real de la Resposta de l’Estat a l’Abús de Menors.

Els advocats Gail Furness, Angus Steward i Stephen Free són els autors de l’informe, que qualifica d’«inacceptable la conducta de qualsevol que recolzés el trasllat de Gerald Ridsdale, o de qualsevol sacerdot, sabent les acusacions d’abusos sexuals que hi havia contra ell», segons la cadena pública ABC.

El cardenal Pell, nomenat pel papa Francesc el 2014 prefecte o ministre de la secretaria vaticana per a Economia, va formar part del grup de persones que el 1982 van assessorar el bisbe Ronalk Mulkearnas quan, com a responsable de la comunitat de Ballarat, a l’estat australià de Victoria, va traslladar Ridsdale sense denunciar a la policia les acusacions. El sacerdot Ridsdale va ser condemnat a vuit anys de presó el 2014 per abús sexual de menors entre els anys 1961 i 1981, fins i tot contra el seu propi nebot.

ABUSOS CONTINUATS

Pell exercia de bisbe auxiliar a l’arxidiòcesi de Melbourne durant el trasllat del sacerdot Peter Searson, que va abusar de nens en les dècades de 1980 i 1990 a l’estat de Victoria. La investigació també narra el testimoni de Tim Green, una de les víctimes d’Edward Dowlan al col·legi Saint Patrick, que diu que va denunciar la situació al mateix Pell el 1974 i aquest la va enllestir amb un «no siguis ridícul». El cardenal australià va participar, així mateix, en la reintegració al servei de Paul David Ryan el 1980, malgrat el seu conegut passat pederasta.

El document exonera Pell de les acusacions d’haver comprat el silenci d’una víctima, d’haver fet acudits amb els abusos de Ridsdale o d’haver-li tancat la porta a la cara a un estudiant que li va voler presentar una denúncia.

L’Església catòlica australiana s’ha vist implicada en nombroses acusacions i investigacions d’abusos sexuals de menors en els últims anys. El març passat, Pell va lamentar no haver fet més i va admetre que el segle passat existia un món d’encobriment perquè la societat no volia sentir parlar d’aquests casos.

DENÚNCIES

La policia australiana va tornar a interrogar la setmana passada Pell, que resideix a Roma, per acusacions presentades en el seu país per suposats abusos sexuals a menors durant les dècades dels anys 70 i 80. El portaveu del cardenal va negar llavors que ell hagués abusat sexualment d’algú, en cap lloc ni moment de la seva vida. Pell va renunciar al seu dia a la immunitat diplomàtica. 

Notícies relacionades

L’interrogatori al Vaticà es va efectuar amb l’acceptació del religiós i va tractar sobre les denúncies de tres persones, actualment adultes, que haurien patit abusos entre 1978 i 1979, el 1986 i el 1987. Les suposades víctimes, que tenen ara uns 40 anys, han presentat denúncies per separat, en les quals acusen el cardenal d’abusos durant el seu pas per l’escola primària.

Lyndon Monument, un dels denunciants, ha explicat a Austràlia que ha mantingut silenci fins ara a causa del poder del cardenal. En el sumari consten vuit declaracions presentades per diversos testimonis i familiars de les presumptes víctimes.