El Govern facilitarà que els incapacitats puguin votar

Una reforma del Codi Civil català obligarà que s'avaluï a part la participació en la vida política durant els processos d'incapacitació judicial

zentauroepp34464365 barcelona  26 06 2016  elecciones generales   jornada electo170119112818

zentauroepp34464365 barcelona 26 06 2016 elecciones generales jornada electo170119112818 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts

El Codi Civil català establirà que els jutjats es pronunciïn expressament sobre la facultat d'exercir el sufragi en els casos d'incapacitació judicialsufragiincapacitació judicial. Fins ara, en els procediments de modificació de la capacitat, eina legal perquè les persones amb discapacitat siguin supervisades per la família i quedin protegides de possibles abusos econòmics i altres aspectes, la declaració d'incapacitat suposava -en la majoria dels casos- la pèrdua automàtica del dret al vot. Per recuperar-lo, havien d'iniciar un procés judicial i assumir-ne tots els costos.

La nova esmena obligarà d'aquesta manera els jutges a valorar la capacitació per exercir el vot de tots els ciutadans que iniciïn un procés d'incapacitació judicial. Hauran d'especificar en cada cas si hi ha impediments o no perquè exerceixin aquest dret.

La iniciativa de Justícia, avançada aquest matí pel conseller Carles Mundó durant la seva visita a la Fundació Canigó de Barcelona -dedicada a treballar amb persones amb discapacitat intel·lectual-, respon a les reivindicacions d'aquestes persones i dels col·lectius que les representen per enderrocar les barreres que limiten la seva participació en la vida política. En paraules del conseller, "les limitacions han de servir per protegir les persones amb discapacitat, no per perjudicar-les". "La protecció del dret a participar en els processos electorals és un compromís del Govern per evitar distincions entre ciutadans de primera i de segona", ha afegit.

El Parlament votarà el 8 de febrer l'esmena coincidint amb l'aprovació de la llei del llibre sisè, que completa la regulació catalana del dret civil.

GARANTIR ELS DRETS POLÍTICS

La presidenta de Dincat (federació catalana de discapacitat intel·lectual), Rosa Cadenes, ha valorat una acció "que sumarà per aconseguir que s'aconsegueixi el que dicta la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat". I el que dicta, ha recordat, és que els estats han de garantir a les persones amb discapacitat "els drets polítics, la possibilitat de disfrutar-los en igualtat de condicions com la resta de ciutadans i de participar en la comunitat democràtica".

Notícies relacionades

El text de l'ONU, aprovat el 2006, va ser ratificat pel Govern espanyol, que, no obstant, no ha fet cap canvi legislatiu en aquest sentit. "Perquè es compleixi el que dicta la Convenció han de canviar la llei electoral. Estem lluitant per aconseguir-ho. Hi ha països que sí que ho compleixen", subratlla Cadenes.

Actualment a Catalunya hi ha 4.000 persones que han quedat excloses del procés electoral per incapacitació judicial. Per recuperar el dret a sufragi algunes han iniciat llargs processos judicials que suposen unes despeses que, incideix Cadenes, moltes famílies no poden afrontar. La modificació del codi civil facilitarà que puguin mantenir aquest dret.