La reforma horària proposarà que les escoles acabin a les quatre de la tarda

Recomana que les activitats escolars abarquin entre les 16.00 i les 19.00 hores

La reforma horària proposarà que les escoles acabin a les quatre de la tarda

RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / BARCELONA

la reforma horària proposarà un horari escolar de 8.00 a 16.00 hores, amb un temps per dinar compactat entre les 12.00 i les 14.00 a partir del curs 2018-2019, segons recull la proposició de llei de reforma horària. A l’espera que sigui aprovada pels grups parlamentaris i un cop debatut, el text recomana que les activitats extraescolars es portin a terme entre les 16.00 i les 19.00 hores, mentre que les universitats concentrarien l’horari lectiu entre les 8.00 i les 19.00, en comptes de finalitzar a les 21.00 hores.

L’impulsor de la reforma i diputat al Parlament Fabian Mohedano va explicar que la iniciativa –que busca avançar les hores dels àpats i de son per millorar la salut, la productivitat laboral i la sostenibilitat– es realitzarà amb una coordinació en tots els àmbits de la vida quotidiana, i promovent les jornades compactades –amb períodes curts per dinar cap a les 13.00 hores– per davant de les intensives, que endarrereixen el dinar.

AVANÇAR LA TV

Està previst que la iniciativa es posi en marxa al començament del curs escolar que començarà el setembre del 2018, després d’un període de transició en el qual els poders públics competents faran un «seguiment de l’aplicació». Preveuen que es coordini racionalment la sortida de les escoles amb una jornada laboral flexible, així com els horaris del 'prime time' televisiu –entre les 20.00 i les 23.00–, per garantir per exemple que els pares puguin recollir els fills a la sortida i que l’hora punta televisiva coincideixi amb l’hora en la qual sopin la majoria de persones.

Notícies relacionades

Les administracions públiques catalanes «han d’adoptar mesures que incentivin, fomentin i promoguin» la reforma, tal com recull la proposta de llei, davant el fet que Catalunya no de disposa de competències per obligar al seu compliment, però sí per fer polítiques que animin a adoptar-la i fomentin un canvi d’hàbits amb una acció educativa, va afegir Mohedano.

La llei promourà una jornada laboral compacta, anticipant l’hora de sortida –davant el fet que el 40% dels treballadors surten més tard de les 18.00 hores– i amb una pausa curta per als dinars, però evitant el model intensiu i el «desastre» per a la salut de sortir a les 15.00 i dinar a les 16.00.