La Generalitat obre la porta a regular una reforma horària a finals d'any

Els experts proposen avançar dues hores l'hora de dinar i de sopar per "humanitzar" horaris

Façana del Big Ben, a Londres.

Façana del Big Ben, a Londres. / REUTERS

3
Es llegeix en minuts

El conseller de la Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, s'ha compromès aquest dimecres a deixar a punt abans de les eleccions del setembre una proposta de pacte que posi les bases per, si fos el cas, impulsar una llei dels horaris laborals per millorar la conciliació laboral i familiar a finals d'any.

Així ho ha anunciat durant la presentació de l'Anuari 2014 de la Reforma Horària en un acte a l'Antiga Fàbrica Damm de Barcelona, que ha portat un pla pilot satisfactori en aquest sentit, i on ha defensat "una proposta normativa si fos el cas".

També ha dit que impulsarà una proposta de bases per promoure acords sectorials i convenis laborals, així com mesures concretes per activar decisions a curt termini perquè el debat sobre la reforma horària "no es perdi en l'anàlisi i la teorització".

Homs s'ha mostrat a favor d'arribar un "canvi rotund" dels horaris laborals, com proposa l'anuari presentat, que demana avançar dues hores l'hora de dinar i de sopar, entre altres mesures per compassar els horaris laborals amb la resta de països del món.

El promotor de la Iniciativa per a la Reforma Horària, Fabian Mohedano, ha instat a superar el concepte de conciliació familiar i social i d'horaris europeus, i a favor d'altres com la reforma horària, la "humanització" i els horaris del món, perquè una organització òptima del temps laboral hi és a tot arreu i no solament a Europa.

L'anuari, elaborat per experts i altres opinions ciutadanes gràcies a l'impuls de la Comissió d'Estudi de la Reforma Horària del Parlament --creada a instàncies del Govern català--, parla de superar el desfasament horari i la problemàtica de jornades laborals partides.

El document demana a l'àmbit de l'Administració pública que doni exemple en aquest sentit, per la seva "capacitat tractora", i constata que els horaris del territori que allarguen la pausa del dinar i allarguen la jornada laboral fins a les 20 hores del vespre generen més estrès i menys productivitat.

"És ric qui té temps i el sap distribuir", ha ressenyat el conseller de Presidència, que ha valorat molt la transversalitat de l'anuari, que ha reflectit les opinions de molts agents de la societat.

Si bé l'anuari ha generat un consens teòric total, Homs ha previst l'existència de discrepàncias respecte a la seva aplicació en un país on regna la "desconfiança", i en què ha dit que una eventual legislació horària no ha de ser vista com una imposició, sinó com un gest democràtic del Parlament.

El president del Consell de Treball Econòmic i Social (Ctesc) --que treballa en un informe sobre la distribució del temps laboral que veurà la llum al setembre--, Lluís Franco, ha destacat que la racionalització d'horaris ajuda a la competitivitat, i genera un "benefici mutu entre els treballadors i empresaris".

El director del Consell Assessor per al Desenvolupament SostenibleArnau Queralt, ha ressaltat que aquest procés de reforma implica una millora del benestar físic i anímic, i genera una vida social de qualitat.

Segons Queralt, és una "qüestió molt complexa, perquè en la configuració d'horaris hi intervenen molts horaris socials i culturals", i ha proposat que la reforma sigui consensuada, gradual i compartida, després d'aconseguir una conscienciació ciutadana sobre el valor del temps.

UN EXPERIÈNCIA D'ÈXIT

El director de Serveis Corporatius del Grup DammMarcial Navarro, ha subratllat els "bons resultats" del pla pilot de reforma horària aplicat a la seva empresa, on ha dit que s'han flexibilitzat els horaris d'entrada i sortida entre les 8 i les 19 hores de la tarda, amb l'opció de tenir mitja hora per dinar.

Notícies relacionades

Aquest pla, que Navarro ha augurat que es generalitzarà i deixarà de ser una prova pilot, ha evidenciat la responsabilitat dels treballadors, que han augmentat un 10% la seva productivitat, s'ha felicitat.

La presidenta de la Comissió d'Estudi de la Reforma Horària del ParlamentAgnès Russinyol, ha subratllat que poques matèries generen tant de consens a nivell parlamentari, i ha felicitat els fruits de la comissió.