Extestimonis de Jehovà contra la llei del silenci de l'organització

Israel Flórez assegura que l'organització le va exigir que no comptés els abusos soferts per protegir la imatge del grup

Juan Bourgon ha sigut expulsat de la confessió per preguntar sobre el maltractament sexual infantil

Israel Florez, testimoni de Jehovà.

3
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / TOLEDO

Israel Flórez, un home de 42 anys de Toledo, va assegurar a EL PERIÓDICO que la congregació Puerta del Ángel –pertanyent als Testimonis Cristians de Jehovà– li va demanar que ocultés l’any 2000 els abusos sexuals que va patir de petit, el 1979, per part d’un membre d’aquesta confessió religiosa.

Els pares de Flórez van adoptar la fe dels Testimonis de Jehovà el 1968. Ell ja va néixer dins d’aquesta confessió. Quan tenia 5 anys, la seva mare el va deixar un dia amb el fill d’uns amics que devia tenir entre 17 i 18 anys, també de l’organització religiosa. Aquest se’l va emportar a casa seva, situada al passeig de Los Jesuitas (Madrid), el va tancar a la seva habitació, el va despullar, li va fer tocaments i es va masturbar al seu davant.

Després d’escoltar-lo, l’ancià –nom que reben les persones de rang superior a cada congregació– li va respondre que traslladaria la informació a la seu central d’Ajalvir (Madrid). Dies després, li va explicar que era millor «no fer res», que s’havia de «deixar l’assumpte en mans de Jehovà».

Després d’aquest incident, tant ell com la seva dona es van allunyar de la confessió perquè es van adonar que aquesta celebrava audiències judicials per motius tan peregrins com «fumar, emborratxar-se, ser homosexual o veure pornografia» i, no obstant, en casos com el seu optava per no actuar contra l’agressor, que «segueix avui dia formant part del credo».

Flórez va presentar davant la Guàrdia Civil a Toledo una denúncia que se suma a la de Noelia Piris i a la que Miguel García va presentar als Mossos d’Esquadra, així com a la de la Sarah a Salamanca. Afirma que ho ha fet perquè vol «evitar» que li passi a més gent el mateix que li ha tocat viure a ell dins d’una organització que «no respecta llibertats bàsiques que tenen tots els éssers humans».

La cinquena denúncia en seu policial és de Juan Bourgon, un home de 38 anys resident a Santander. Recentment va ser expulsat de la confessió. Va ser al preguntar en la seva congregació sobre la veracitat de notícies publicades als diaris El País i El Mundo, que informaven d’abusos sexuals comesos per membres dels Testimonis de Jehovà als EUA i sobre les indemnitzacions milionàries que s’estaven pagant a les víctimes.

Expulsat per apostasia

Un ancià de la seva congregació, Cuatro Caminos (Santander), li va demanar que s’abstingués de «parlar» amb la resta d’aquestes informacions i el va instar a escriure una carta a la cúpula que ell mateix entregaria per resoldre els seus dubtes. Bourgon va fer arribar a aquest diari la missiva que va escriure i que mai es va enviar.

 

Dies després, dos ancians van muntar una trobada amb ell, que va durar sis hores, durant la qual van mirar de convèncer-lo que es tractava de publicacions «orquestrades pel dimoni». No ho van aconseguir. I va seguir inquiet i parlant amb els seus coneguts. Poc després va ser expulsat per «apostasia».

Notícies relacionades

El seu pare li ha retirat la paraula. «Creu que sóc un malalt mental», explica aquest home que ha vist truncada greument la relació amb la seva família. Bourgon va presentar la seva denúncia tant al Cos Nacional de Policia com a la Guàrdia Civil. 

El primer cos va entregar la querella a un jutjat d’instrucció i aquest l’ha arxivat perquè «no aprecia cap delicte», decisió que ha recorregut. El segon, de moment, segons remarquen fonts policials, la té en compte com a part de la seva investigació sobre els abusos sexuals a menors silenciats dins d’aquest credo.