PROJECTE DE LA GENERALITAT I L'AJUNTAMENT

Barcelona tindrà un centre per a menors que esnifen cola el 2015

La previsió és que a finals d'any hagin arribat 700 menors no acompanyats a Catalunya

1
Es llegeix en minuts

La Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona preveuen obrir l'any que ve un centre obert d'acollida per a menors no acompanyats que esnifen cola. L'equipament, en un edifici ja existent, tindria capacitat per a 20 usuaris. La pretensió del consistori és que la seva ubicació sigui "adequada i accessible". L'anunci arriba després que aquest 2016 s'hagi evidenciat un increment de l'arribada de menors no acompanyats, sobretot marroquins que anteriorment han passat per centres d'acollida d'altres comunitats autònomes. Aproximadament un 10% d'aquests són addictes a la cola.

Des de l'any passat se n'han detectat prop d'una vintena, d'entre 12 i 16 anys, dormint, drogant-se i provocant incidents al districte de Ciutat Vella, on arriben després d'escapar-se de centres d'acollida. Com va denunciar aquest diari el principal lloc dels nens de la cola, molts dels quals s'han instal·lat al cor de la ciutat, concretament davant la botiga Apple de passeig de Gràcia, continua sent el barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera.

Notícies relacionades

El 2012 van arribar un total de 438 menors no acompanyats a Catalunya, i van augmentar progressivament fins als 544 de 2015. Aquest 2016, fins al setembre ja n'han arribat 485, més de 50 cada mes, i es preveu que a finals d'any n'arribin 700 en total, superant les xifres de principis d'aquest segle.

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, explica que els menors arriben cada vegada amb un estat més deteriorat i que inicien el consum de substàncies inhalants al país d'origen, on ja comencen a delinquir. Segons Bassa, el Govern fa "esforços" perquè el sistema de protecció atengui tots aquests nens sense discriminar per raó d'origen o procedència, encara que admet que genera dificultats per poder atendre els menors correctament ja que el gran volum de joves no acompanyats genera "sobresaturació" als centres.