Els nens esnifadors de cola pateixen lesions al fetge i canvis cerebrals

La substància afecta els pulmons, els ronyons i el cor i pot ser letal amb una sola sessió

2
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / BARCELONA

En diuen la "droga barata", però els menors que inhalen coles de fusteria o industrials no perceben les seves experiències quotidianes amb els vapors d'hidrocarbonis derivats del petroli com la consumició d'una droga, consideració que sí que atribueixen al cànnabis, la cocaïna o qualsevol altra substància il·legal. En la majoria dels casos, relaten els metges que intenten atendre'ls al Centre de Atenció i Seguiment a Drogodependències d'Horta, adscrit a l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), són nois, molts d'ells immigrants, habituats des de molt petits a recórrer a aquests inhaladors de forma quotidiana, tot i que això no sempre implica, diuen, que els hagin convertit en el “centre de les seves vides”, com sí que li passa a qui és addicte a la cocaïna, l'heroïna o l'alcohol. “Són coles que compren en una botiga, barates, i no perceben la seva disponibilitat com un problema”, expliquen fonts de l'ASPB.

FREQÜENTS ERUPCIONS AL NAS

En qualsevol cas, l'efecte fisiològic dels vapors inhalats és indubtablement tòxic i perjudicial per a la salut. La via d'administració és el nas, fins al punt que els consumidors mostren de forma permanent una lleugera erupció a prop de les fosses nasals i la boca. La percepció dels efectes del vapor es produeix pocs minuts després d'inhalar cola, una vegada la substància arriba als pulmons i després passa a la sang. Immediatament, el tòxic arriba al cervell i el fetge, que ha de metabolitzar la sang intoxicada. Els nens inhaladors s'aprimen i pateixen freqüents canvis d'humor, expliquen els terapeutes. 

Inhalar de manera constant i quotidiana, com fan aquests nens, condueix a un efecte de tolerància -cada vegada necessiten més dosi per sentir el mateix efecte-, cosa que causa danys permanents en el sistema nerviós central i perifèric. Igual que passa amb el consum de l'alcohol, la cola provoca la mort massiva de neurones, cosa que condueix a la pèrdua de la memòria i la dificultat per concentrar-se en qualsevol activitat intel·lectual. També es produeixen alteracions sanguínies i lesions greus al fetge, els ronyons i la medul·la espinal.

IMPOSSIBLE DE DOSIFICAR

Notícies relacionades

Als nens inhaladors de vapors de cola els resulta impossible dosificar la quantitat de substància que respiraran, i això suposa un gran risc per a la seva salut, i la seva vida en algun cas, ja que la reacció al tòxic pot ser mortal amb una sola exposició si el receptor resulta ser intolerant a la substància. Existeix casuística d'això. Les sessions d'inhalació se solen prolongar una mitja hora contínua. Més durada, superar les dues o tres hores respirant aquests vapors, pot causar una elevació del ritme cardíac, sudoració i sufocació que poden resultar letals, asseguren els metges. 

L'efecte d'aquesta substància al cervell és similar al de l'alcohol. Una lleugera eufòria inicial que condueix a desinhibició davant qualsevol preocupació. Aquesta sensació de benestar es converteix poc després en mareig, amb nàusees, dificultat en el llenguatge, desorientació i al·lucinacions que impliquen un complet descontrol dels actes. En ocasions condueix a la violència.