JORNADA CASTELLERA

La jornada castellera de Tarragona, en directe

Els Castellers de Vilafranca s'acosten al seu setè triomf al descarregar el quatre de deu amb folre i manilles

Els Verds han descarregat el quatre de deu amb folre i manilles per cinquena vegada aquesta temporada

5
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES / TARRAGONA

Els Castellers de Vilafranca han descarregat el quatre de deu amb folre i manilles, a les 13.05 hores, i pràcticament s'han assegurat el seu setè triomf seguit al Concurs de Tarragona, tot i que encara queden moltes intervencions fins a acabar. Els Verds de Vilafranca han descarregat dos castells de 10 pisos, una fita que saconsegueix per primera vegada en el certamen, encara que els Minyons de Terrassa ho van fer en el comiat de la temporada passada. Els de Vilafranca també han carregat el dos de vuit sense folre, que s'ha ensorrat en la descàrrega.

En un altre moment espectacular del concurs, cap a les 11.30 hores, la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha carregat el quatre de deu amb folre i manilles. La solvència amb què l'han carregat i amb què han començat a descarregar-lo feia suposar que la Vella de Valls s'anava a convertir en la segona colla que aconsegueix completar aquest supercastell. Els Minyons de Terrassa tenen el mèrit de ser els únics que l'han aconseguit: va ser al final de la temporada passada. Aquest any, els Castellers de Vilafranca també el van carregar el 30 d'agost durant la seva diada de Sant Fèlix.

Minuts després d'aquest espectacular castell ha començat a ploure a Tarragona. Els castellers s'estan mullant, una circumstància nefasta per a ells, ja que les camises mullades es tornen relliscoses i dificulten més l'escalada. La sort en aquest cas és que la Tàrraco Arena Plaça, l'antiga plaça de toros on se celebra el concurs, té un sostre corredís i a les 11.40 hores ja estava a punt de tancar-se del tot.

Cap a les 11.00 hores, amb un sol castell, els Castellers de Vilafranca s'han situat a la primera posició del concurs per sobre dels Xicots de Vilafranca, que es van imposar en la jornada de dissabte, en què van participar 20 colles. Amb el tres de deu amb folre i manilles, els Verds han sumat 2.450 punts, mentre que els seus veïns de Vilafranca han sumat un total de 2.270 punts amb les tres construccions que van fer dissabte.

Els Castellers de Vilafranca han descarregat, a les 10.30 hores, el primer gran castell de la jornada. S'ha tractat del tres de deu amb folre i manilles, que aconsegueixen per cinquena vegada aquesta temporada, cosa que mai havia passat. També ha sigut la primera vegada que aquest castell de màxima dificultat es completa en el concurs de Tarragona. El pròxim castell dels Verds podria ser el quatre de deu amb folre i manilles.

A les 10 del matí ha començat el Concurs de Castells de Tarragona a l'antiga plaça de toros de la ciutat, la Tàrraco Arena Plaça, que presenta un ple total amb més de 10.000 persones, la meitat a les grades i l'altra meitat a l'arena, que omplen els castellers. El cant d''Els segadors' amb milers d‘estelades aixecades han compost la primera imatge de la jornada.

Els castellers han omplert d'activitat el centre de Tarragona des de les vuit del matí. Un dispositiu ha canalitzat el trànsit i l'aparcament d'un centenar d'autocars en què han anat arribant els castellers  de les 12 colles que participen en aquesta fase final del concurs. Els aparcaments  públics i privats també s'han omplert des de poc després de les nou del matí d'aquest diumenge.

Els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls són els principals favorits per aconseguir el triomf final en un concurs que s'acostuma a allargar fins a les cinc de la tarda, encara que l'organització cada vegada fa més esforços per escurçar aquest temps. Els de Vilafranca aspiren a sumar el setè triomf seguit en aquest concurs que se celebra cada dos anys i que es converteix en la principal cita castellera de la temporada. L'objectiu de la Vella de Valls és trencar l'hegemonia dels Verds. Per aconseguir-ho, les dues entitats han manifestat la seva intenció de fer castells de 10 pisos, tant el tres com el quatre de deu amb folre i manilles.

ARRENCADA ESPECTACULAR

L'arrencada espectacular d'aquesta temporada, amb les colles més potents al màxim nivell d'intensitat des del primer moment, pot culminar en aquest concurs. Com ja va passar en l'anterior edició, el tres de deu amb folre i manilles pot ser una de la construccions estrella, però també el quatre de deu amb folre i manilles, un castell que només s'ha completat en una ocasió. Ho van aconseguir l'any passat els Minyons de Terrassa, una altra entitat que podria competir amb els màxims favorits, però que, fidel a la seva filosofia, contrària a l'esperit competitiu del concurs, seguirà sense estar a Tarragona.

El repertori dels Castellers de Vilafranca per intentar sumar un altre triomf a la Tàrraco Arena Plaça inclou els dos castells de 10 pisos. El que té el tronc de tres ja l'han descarregat quatre vegades aquesta temporada, cosa insòlita si es té en compte que fins que els Verds el van descarregar per primera el 2013, només s'havia completat en dues ocasions (a càrrec dels Minyons). El gran objectiu dels de Vilafranca ara és el quatre de deu, que ja han carregat per primera vegada aquesta temporada i que anhelen completar aquest diumenge per trencar una altra de les seves barreres.

La trajectòria de la Vella de Valls, amb el cap de colla Manel Urbano al davant, també és espectacular. Aquest any ja han completat en dues ocasions el tres de deu, cosa que no havien aconseguit mai, i també l'han carregat una vegada. Però a aquest castell també hi van sumar, en la diada de Sant Fèlix del 30 d'agost a Vilafranca del Penedès, el quatre de nou sense folre, una construcció de tanta dificultat o més que la 10 pisos, segons els experts. La prova pot ser l'estadística, ja que el castell sense folre ni manilles s'ha fet 14 vegades en els més de dos segles d'història de les torres humanes, mentre que el de 10 pisos, amb l'empenta dels tres últims anys, s'ha fet 17 vegades.

POSSIBLES SORPRESES

Notícies relacionades

Encara que a diferents nivells, també tenen molt a dir en el concurs d'aquest diumenge la resta de les deu colles que ocuparan la plaça. La Jove Xiquets de Tarragona i la Colla Joves Xiquets de Valls intentaran fer ombra als principals favorits. El cartell el completen els Xiquets de Tarragona, els Castellers de Sants, els Castellers de Barcelona, els Capgrossos de Mataró, els Castellers de la Vila de Gràcia, els Castellers de Sabadell, els Nens del Vendrell i els Xiquets de Reus. En total, 380 professionals de 120 mitjans de comunicació, molts d'ells estrangers, estan acreditats per informar del concurs.

No s'ha de descartar cap sorpresa, perquè el concurs és la principal cita del calendari i els participants es preparen a consciència per donar el millor de si mateixos. La Joves de Valls és especialista en això. És cert que la seguretat és un dels principals estendards de les entitats, però l'eufòria del concurs també incita a vegades a arriscar més del compte.

foto 3130343

foto 3130343