INFORME DE LA FUNDACIÓ WALK FREE

Gairebé 46 milions de persones viuen en situació d'esclavitud a tot el món

El 58% dels explotats es concentra a l'Índia, la Xina, el Pakistan, Bangla Desh i l'Uzbekistan, i a Espanya n'hi ha uns 8.000

L'arribada massiva de refugiats a Europa posa els nens al punt de mira de les xarxes criminals d'explotació sexual

cmarquez34099533  files  this file photo taken on november 10  2009160531122004

cmarquez34099533 files this file photo taken on november 10 2009160531122004 / MANAN VATSYAYANA

2
Es llegeix en minuts
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL / BARCELONA

L’esclavitud no és un fenomen del passat. Existeix, disfressada de modernitat, menys vistosa però igual de colpidora per a tots aquells que la pateixen. Gairebé 46 milions de persones a tot el planeta viuen sota condicions de tràfic humà, servitud per deutes, explotació sexual o comercial o matrimoni forçat. Té lloc als 167 països analitzats en un informe de la Fundació Walk Free. A Espanya es calcula que viuen en aquesta precària situació 8.400 ciutadans, és a dir, el 0,018% del total d’habitants.

L’índex poblacional l’encapçala Corea del Nord, un règim que té sotmeses 1,1 milions de persones, el 4,3% del cens. Substitueix Mauritània, que a l’estudi realitzat l’any 2014 encapçalava aquesta macabra classificació, en part, per culpa del component hereditari que encara preval pel que fa a la condició d’esclau.

El 58% dels esclaus de tot el món estan concentrats en cinc països: l’Índia (18,35 milions), la Xina (3,39), el Pakistan (2,13), Bangla Desh (1,53) i l’Uzbekistan (1,23). Encara que l’estudi detecta un 27,2% més d’habitants en estat d’explotació, això es deu, en part, al marge que hi hagi racons de la Terra en els quals aquesta pràctica va en augment, i que la metodologia millorada permet afinar més. Els autors de l’estudi asseguren que molts estats estan treballant de manera intensa per eradicar aquesta plaga.

ELS MÉS COMBATIUS / Al top ten de països que estan treballant més per aconseguir-ho, Walk Free situa Espanya al vuitè lloc. Els altres governs que lideren la lluita contra l’esclavitud són, per aquest ordre, Holanda, els Estats Units, el Regne Unit, Suècia, Austràlia, Portugal, Croàcia, Bèlgica i Noruega.

A l’altra banda de la balança, els països que combaten menys l’esclavitud són, al marge de Corea del Nord, l’Iran, Eritrea, Guinea Equatorial, Hong Kong o la República Democràtica del Congo. Walk Free, no obstant, critica amb més duresa estats acabalats en els quals aquesta pràctica encara és habitual, com Qatar, Singapur, l’Aràbia Saudita, Kuwait o el Japó; països amb mitjans per combatre la plaga però que, o prefereixen mirar cap a una altra banda, o fins i tot se’n beneficien.

Notícies relacionades

En proporció al producte interior brut, el país que destina més recursos a combatre l’esclavitud és Filipines, seguit de Geòrgia, el Brasil, Jamaica, Croàcia, Montenegro, Macedònia, Moldàvia i Albània. Tot i disposar de molts menys recursos, els seus esforços en aquest sentit són, segons apunten els estudiosos, més que notables.

L’informe al·ludeix als moviments migratoris que experimenta Europa aquest últim any pel conflicte a Síria. «L’arribada massiva de refugiats ha posat a prova les mesures europees de protecció, ja que ha generat llacunes fàcilment explotables per les xarxes criminals», assenyala. Els autors estimen que hi ha 10.000 menors asilats que no han sigut comptabilitzats, i que de 5.000 se n’ha perdut la pista a Itàlia i de 1.000, a Suècia. «Europol adverteix que les bandes busquen aquests nens per explotar-los sexualment, per a l’esclavatge i el treball forçós en l’agricultura o les fàbriques».

Temes:

Esclaus