L'OMS confirma que el virus del Zika a l'Àfrica és el mateix que a Amèrica del Sud

Obama demana al Congrés que li concedeixi 1.900 milions de dòlars per lluitar contra la malaltia

 

  / AP / FELIPE DANA

2
Es llegeix en minuts

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va confirmar ahir que la soca del virus del Zika que circula actualment a Cap Verd és la mateixa que s’ha detectat a Llatinoamèrica, com demostren les anàlisis de l’Institut Pasteur a Dakar. És la primera vegada que aquesta soca de Zika, coneguda com a asiàtica i responsable dels brots vinculats a trastorns neurològics i microcefàlia en nadons, es detecta a l’Àfrica.

El director regional de l’OMS a l’Àfrica va declarar que «els resultats són preocupants perquè és una altra prova del fet que el brot s’està expandint més enllà de Sud-amèrica i està a les portes de l’Àfrica». Per això, aquest organisme internacional ha recomanat als països africans que alertin les dones embarassades sobre les complicacions associades amb el virus del Zika i promoguin mesures de protecció per evitar contagis tant per picades de mosquit com per transmissió sexual. 

A més a més, l’OMS ha aconsellat als països que augmentin la vigilància de la transmissió del Zika i de malformacions congènites com la microcefàlia i la síndrome de Guillain Barre. Fins al 8 de maig s’havien registrat 7.557 casos sospitosos de Zika a Cap Verd i, almenys, tres casos de microcefàlia encara que cap cas de síndrome de Guillain Barré.

El president dels EUA, Barack Obama, va instar ahir el Congrés a aprovar una llei amb fons «suficients» per combatre el virus del Zika. El president va destacar que la seva petició de 1.900 milions de dòlars es basa en avaluacions d’experts en salut sobre els recursos necessaris. 

L’evolució del Zika no ha de causar «pànic», però sí que s’ha de prendre «seriosament, perquè cal començar a moure’s», va assegurar Obama. El president nord-americà va insistir que el pla per combatre el Zika és fonamental per als nord-americans que s’han plantejat tenir fills. «Aquest no és un problema que es pugui evitar construint un mur. Els mosquits no passen per la duana», va declarar als infor­madors.

CENTENARS DE CASOS ALS EUA

Notícies relacionades

Les autoritats sanitàries han detectat 157 dones embarassades als Estats Units (i 122 més en altres territoris associats a aquest país, especialment a Puerto Rico) que han donat positiu per infecció del virus del Zika.

El Centre per al Control i Prevenció de Malalties ha confirmat que, fins ara, menys d’una dotzena d’aquestes afectades han patit avortaments involuntaris o tingut nadons amb malformacions.