El Bisbat de Lleida coneixia les esquerdes del campanar de Rosselló

L'actual equip de govern va detectar les fissures un mes abans d'ensorrar-se el temple el gener passat

2
Es llegeix en minuts
LAURA BIELA / LLEIDA

El campanar de l’església de Sant Pere de Rosselló (Segrià) es va ensorrar de cop i volta. No va causar danys importants, però sí un gran enrenou mediàtic i veïnal. Pocs dies després de la caiguda es va descobrir que l’edifici presentava esquerdes a l’estructura. Ara apareixen noves dades en relació amb el sinistre. L’actual equip de Govern ha trobat un informe municipal de l’any 2004 en el qual es mostren grans fissures en la construcció.

Al consistori ho desconeixien, però al Bisbat de Lleida, propietari del temple, n’estaven al corrent. Víctor Manuel Espinosa, rector de la parròquia, assegura que «encara que hi hagi qui en vulgui fer un enfrontament polític», l’arquitecte de la diòcesi lleidatana, Miquel Àngel Sala, «coneix a la perfecció tots els deterioraments detectats i les actuacions que s’hi han portat a terme des de la seva construcció». En aquest sentit, assegura que «el 2004 vam ser informats de tot el que passava al temple i els arquitectes van aplicar els protocols que van considerar oportuns en aquell moment».

DeSINFORMATS

L’actual alcalde, Josep Abad, afirma que ells desconeixien aquest capítol. Així ho va explicar divendres durant una assemblea veïnal per aclarir els motius de l’esfondrament, que va tenir lloc el 29 de gener, justificant en certa manera que el mal estat del temple venia d’anys enrere. Van saber de les esquerdes aparegudes el 2004 després de trobar fa uns dies un informe municipal al despatx d’un dels arquitectes del consistori, on s’indicava que el campanar «marcava i avisava». S’hi adjuntaven imatges que mostraven «els forats» de la torre «tapats per paletes». Abad considera que en aquell moment no es van fer els treballs necessaris i ara estan pagant ells per la mala gestió d’aleshores. Així mateix, assegura que «al no actuar com correspon, es va posar en perill la seguretat dels mateixos veïns i dels visitants».

Notícies relacionades

L’equip d’Abad, en el càrrec des del 2011, va descobrir l’existència d’esquerdes un mes abans de l’ensorrament, moment en el qual van sol·licitar un informe tècnic per valorar la magnitud dels danys, i van activar els protocols pertinents. Mentre s’estudiava la gravetat de les esquerdes detectades, tècnics municipals van acordonar la zona amb tanques per evitar que ningú s’acostés al campanar.

Futur per decidir

Ningú sap a hores d’ara què passarà amb l’església de Sant Pere de Rosselló; si es reconstruirà la ja existent o se n’aixecarà una de nova. El rector de la parròquia assegura que fins que l’arquitecte no presenti els informes del temple, així com un pressupost dels treballs que s’hi haurien de dur a terme, no es podrà conèixer quin serà el futur de l’església. De totes maneres, es decideixi el que es decideixi, la diòcesi de Lleida sap que amb els seus propis recursos no podrà assumir l’import de les obres, de manera que necessitarà ajuda de la resta d’administracions per costejar els treballs pendents. I falta que tothom hi vulgui col·laborar. H