Rosselló es planteja què fer amb l'església caiguda

Bisbat, Generalitat i Ajuntament estudien si reconstrueixen el campanar caigut o encarreguen una nova construcció

cjane32591151 29 01 2016   lleida  rossell     campanario iglesi160130164424

cjane32591151 29 01 2016 lleida rossell campanario iglesi160130164424

2
Es llegeix en minuts

Els poc més de 3.000 habitants de Rosselló, la població del Segrià que aquest divendres va veure ensorrar-se el campanar de la seva església en un col·lapse espectacular, es plantegen què fer amb les restes de la construcció, que ha mutilat seriosament l'única església del poble. 

El dubte és si reconstruir la torre caiguda o demolir-la i fer una església nova, segons va expressar l'alcalde, Josep Abad, a l'agència ACN. El regidor confia que es trobi una solució entre les parts implicades que permeti sufragar el cost de les obres i que Rosselló pugui tenir un altre temple "com més aviat millor". I no només per complir la seva funció d'oficiar misses, casaments, enterraments i batejos, sinó pel "valor sentimental" d'una construcció que era l'autèntica icona del poble.

L'estudi per a la viabilitat de l'obra haurà de realitzar-lo el Bisbat de Lleida, propietari del temple, que també havia encarregat un estudi sobre els danys descoberts a l'edifici feia dues setmanes, quan en la construcció del segle XVIII va aparèixer una profunda esquerda que ha acabat amb l'enfonsament. Un enfonsament anunciat perquè aquell mateix matí ja s'havia desallotjat el temple, la casa adjacent i la plaça després de la caiguda d'una llosa.

PELEGRINATGE TURÍSTIC

L'església, que, segons l'ajuntament, és de "arquitectura neoclàssica i reminiscències plateresques en la portada", està dedicada a Sant Pere Advíncola, la representació de l'apòstol durant el seu empresonament a Roma, i a la Verge del Pilar, en la festivitat de la qual se celebra la festa major de la població des que el 1865 se li va atribuir haver eradicat una epidèmia de còlera que castigava el poble.

Notícies relacionades

Ningú compta amb la inspecció dels tècnics del bisbat fins que s'acabi de desenrunar la zona i assegurar les parets afectades per l'enfonsament, convertit aquest cap de setmana en lloc de pelegrinatge turístic després que el vídeo de la caiguda del campanar donés la volta per les xarxes socials. I fins dilluns ningú s'hi posarà, per donar temps que la part del temple que queda dreta s'estabilitzi.

Abans que els turistes d'aquest dissabte, divendres a la tarda a anar a la població el director general de Patrimoni de la Generalitat, Jusep Boya, per mostrar la seva col·laboració amb el bisbat i l'ajuntament. Just quan van poder tornar a casa les dues famílies que van haver de ser desallotjades de la vivenda situada just davant i que va rebre tot l'embat de la caiguda. Casa seva va patir greus danys en un balcó però almenys no es va veure afectada l'estructura de l'edifici.