Els Maristes creen ara un grup de suport a víctimes d'abusos ja prescrits

Els denunciants creuen que l'anunci és "un rentat de cara" en "plena preinscripció escolar"

La fundació ha sol·licitat al Govern i al Congrés una modificació del Codi Penal per evitar la prescripció d'aquests delictes

 

  / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / GUILLEM SÁNCHEZ / BARCELONA

Dos mesos després que es destapés l’escàndol per abusos sexuals al col·legi dels Maristes de Sants-les Corts, la congregació religiosa ha anunciat la creació d’un grup d’experts per recolzar les víctimes de delictes de pederàstia que ja estiguin prescrits legalment. L’equip, que la Fundació Champagnat presentarà oficialment la setmana que ve, estarà format per professionals «externs, independents i amb molta experiència», explica l’entitat, que és la titular de les escoles maristes, en una carta que ha enviat aquesta setmana a les 10.000 famílies d’alumnes dels seus centres. 

    La fundació ha sol·licitat formalment (almenys així ho comunica als pares dels seus estudiants) al Govern espanyol i al Congrés dels Diputats una modificació del Codi Penal perquè els delictes d’abusos sexuals a menors no es puguin declarar mai prescrits. Això, tot i que fa només dues setmanes els advocats dels Maristes van recolzar en resposta al jutge el sobreseïment de 14 denúncies presentades contra l’exprofessor d’educació física Joaquim Benítez, perquè els delictes demandats en aquests casos ja han prescrit.

    «Això no deixa de ser un rentat de cara, en un moment, que ningú ho oblidi, en què s’acaba d’obrir la preinscripció escolar», assenyala C., una de les víctimes que ha presentat denúncia contra Benítez. «Si realment haguessin volgut ajudar-nos, si els Maristes tinguessin la intenció de prestar-nos el seu suport, podrien haver contactat directament amb nosaltres, perquè tenen mitjans per saber qui som i on vivim», indica l’home. 

    Per A., víctima del germà marista A. E. al col·legi de l’Eixample de Barcelona, «és una mesura que arriba tard». «Van voler fer els ulls grossos al menysprear les nostres declaracions, i ara s’hi involucren i ens ofereixen ajuda. Entenc que vetllen pels seus interessos, que això els deu haver fet mal, però insisteixo que sento que han reaccionat tard», afirma. A. destaca que la seva denúncia, encara que prescrita, «al final, ha sacsejat consciències i als Maristes no els queda cap més remei que revisar-ho tot i prendre precaucions».

Notícies relacionades

    L’orde religiós admet a la carta enviada a les famílies que aquestes «últimes setmanes» ha viscut «diferents situacions vinculades als abusos a menors que han posat en qüestió l’actuació de les escoles Maristes a Catalunya». Per tot plegat, subratlla, després de dos mesos d’opacitat, el seu compromís amb «la prevenció i l’actuació contundent» davant de qualsevol vulneració dels drets dels nens, i promet «transparència i comunicació amb les famílies». Aquesta mateixa petició ja els la va fer fa un mes i mig el portaveu i secretari de la Conferència Episcopal Espanyola, José María Gil Tamayo, i, uns quants dies abans, els bisbes catalans que van demanar als Maristes actuar amb rapidesa i decisió davant les denúncies d’abusos, garantir la transparència i actuar amb tolerància zero. 

PROTOCOL NO DESPLEGAT

La Fundació Champagnat presumeix en la seva missiva que «les escoles maristes van ser de les primeres institucions a Catalunya a desenvolupar protocols per prevenir, detectar i eradicar qualsevol abús». Amb tot, el document, aprovat el 2013 (dos anys després de la denúncia que va apartar el pederasta Benítez de l’escola de les Corts), no ha sigut desplegat completament, reconeixen els mateixos Maristes. «El pla de formació per difondre’l a les escoles no s’ha completat. Falten el professorat i les famílies», va precisar a aquest diari una portaveu de la fundació, que espera que «la formació s’acabi el mes de setembre vinent».