Les dones es queden amb les engrunes del mercat laboral

Els homes comencen a ocupar els llocs que tradicionalment eren femenins

El comerç, l'educació i els serveis socials detecten aquesta tendència

 

  / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
TERESA PÉREZ / BARCELONA

Les dones es queden amb les engrunes del mercat laboralFeina precària, escassa i, a més, la poca que hi ha comencen a esgarrapar-la els homes fins i tot en sectors tradicionalment 'feminitzats' com el de la neteja, serveis socials i educació, segons fonts sindicals. Aquest és el retrat el mercat laboral quan es commemora avui el Dia Internacional de la Dona. La bretxa salarial entre els dos col·lectius arriba al 24,39% en el sector serveis, que és el que ocupa més dones. La xifra de desocupades a tot Espanya és de 2,5 milions, el 44% de llarga durada, segons dades del grup de recursos humans Adecco.

La comparació dels informes del 2014 i el 2015 elaborats per Comissions Obreres de Catalunya (CCOO) permeten constatar que mentre els homes en el sector de l'educació han aconseguit 10.000 feines, les dones només 3.000. Un altre exemple, en el comerç detallista, excepte el de vehicles de motor i motocicletes, es van registrar 7.000 ocupacions masculines i se'n van perdre 15.000 femenines. "Els llocs de treball que es creen no són per a les dones", va reconèixer Alba Garcia, Secretaria de la Dona de CCOO en la presentació de l'informe laboral del sindicat del 2015. 

EL DISCURS DE LA DIVERSITAT

Les empreses donen prioritat als homes en els nous llocs de treball amb "el discurs de la complementarietat i que fa falta més diversitat en els llocs on únicament treballaven les dones", afirma Marta Padrós, psicòloga i secretària de gènere del sindicat CGT. Aquest argument no es considera vàlid a la inversa "en els sectors 'masculinitzats' els costa molt entrar a les dones", precisa Lídia Sandalinas, de CCOO. 

Això no només succeeix en el sector de la neteja, també passa en algunes substitucions de llocs auxiliars en centres d'ensenyament públics i concertats “es prioritza el contracte masculí amb l'argument que els nens han de tenir referents masculins per exemple al menjador i s'elegeixen monitors", explica Padrós.  

La bretxa salarial s'engrandeix amb l'edat

Notícies relacionades

L'atur femení no ha deixat de créixer del 2009 al 2015, mentre que el masculí ha baixat. "La taxa d'inactivitat de les dones creix fins a situar-se en gairebé 11 punts per sobre", afirma Garcia. "Hi ha dones que renuncien a entrar en el mercat laboral perquè es dediquen a la criança i a la cura dels familiars", diu.

María Luisa Rodríguez Moreno, catedràtica de Mètodes d'Investigació i Diagnòstic a l'Educació de la Universitat de Barcelona, apuntala aquesta teoria "la dona està com en un sandvitx, s'ha d'ocupar de la cura dels fills i de les persones grans i està menys protegida davant els ocupadors perquè coneixen aquesta situació. És un estereotip constant". Per a UGT, el 60% de les dones que treballen a temps parcial és perquè no aconsegueixen la jornada completa.