memòria històrica

Mor l'últim supervivent de la Brigada Lincoln

Delmer Berg va combatre en la guerra civil espanyola i en la segona guerra mundial

desfile-brigada-lincoln-por-barcelona

desfile-brigada-lincoln-por-barcelona

1
Es llegeix en minuts

Delmer Berg, l'últim supervivent de la Brigada Lincoln que va combatre en la guerra civil espanyola en el bàndol republicà, va morir diumenge passat als 100 anys a la seva residència de Colúmbia, a Califòrnia, segons ha confirmat l'organització Abraham Lincoln Brigade Archives.

Delmer Berg va néixer el 1915 a la localitat californiana d'Anaheim i, segons va explicar en diverses entrevistes, va deixar els estudis després de la crisi del 1929 per treballar al camp. Procedent d'una humil família agrícola, als 23 anys es va allistar a l'Exèrcit dels EUA per subsistir, però el va abandonar abans de salpar des de Nova York cap a França per participar en la guerra espanyola en defensa de la República.

Després d'arribar a França i travessar la frontera dels Pirineus a peu per rutes de contrabandistes, Delmer Berg va entrar a Espanya el 15 de gener de 1938 i s'hi va estar fins al 4 de febrer de 1939. Primer va participar en una unitat d'artilleria de Barcelona amb altres brigadistes de diferents nacionalitats, i després va ser destinat a Terol per bastir línies telefòniques entre la rereguarda i el front.

Notícies relacionades

Més tard, Berg es traslladaria a València, on va ser ferit en un bombardeig. Després de la guerra espanyola, Delmer Berg va militar al Partit Comunista dels EUA i va ser cridat a files per l'Exèrcit del seu país per combatre en la segona guerra mundial, en què va participar en la guerra del Pacífic. Berg va tornar a Espanya en tres ocasions, sempre després de morir Franco.

El Batalló Lincoln, també conegut com a Brigada Lincoln, va ser unitat composta per més de 2.000 combatents nord-americans que va formar part de la XV Brigada Internacional integrada per voluntaris procedents de diversos països que van anar a Espanya a defensar el Govern republicà.