CONFLICTE LABORAL EN PLE MOBILE WORLD CONGRESS

La Generalitat augmenta els serveis mínims en la vaga del metro

TMB acusa "alguns" sindicalistes de portar els treballadors a "un carreró sense sortida" amb la nova jornada de vaga d'aquest dimecres

32891764 60-metro-linea-1-plaza-espaa

32891764 60-metro-linea-1-plaza-espaa / fnadeu@gmail.com

3
Es llegeix en minuts
TONI SUST / RAFAEL MORALES / BARCELONA

La conselleria de Treball del Govern de la Generalitat ha dictat aquest dimarts a la tarda una ordre d'ampliació dels serveis mínims per al segon dia de vaga al metro convocat per a aquest dimecres. Els nous serveis mínims seran del 65% a les hores punta (de 6.30 a 9.30 del matí i de 16.00 a 20.00 hores) i del 45% la resta del dia. Dilluns es van aplicar serveis mínims del 50% a les hores punta i del 30% la resta de la jornada.

Treball ha informat en un comunicat que ha modificat l'anterior ordre sobre serveis mínims després d'estudiar els informes de mobilitat i seguretat fets dilluns. A més d'aquests dos criteris, també suma que aquest dimarts s'ha activat el protocol per contaminació atmosfèrica a l'àrea de Barcelona. El Govern recorda que els usuaris habituals del metro van utilitzar dilluns de forma majoritària altres transports públics i privats que van provocar una congestió "que no permetia garantir les mínimes condicions de seguretat d'evacuació de les persones en cas d'emergència".

NEGOCIACIONS TRENCADES

L'ajuntament tira amb bala. Una vegada superada, no sense problemes greus, la vaga dels treballadors del metro de dilluns, que va coincidir amb l'inici del Mobile World Congress (MWC), es prepara per afrontar la segona, aquest dimecres. I mentrestant el consistori avança cada dia un centímetre en el camí d'assenyalar que les reivindicacions dels representants sindicals de TMB estan fora de lloc. El conflicte entre la direcció de l'empresa i els treballadors del metro ha desembocat en dues ruptures. Primer, dissabte passat, quan els representants de la plantilla es van aixecar de la taula de matinada, indignats amb l'empresa; i l'altra, quan la matinada de dillusna dimarts el portaveu del comitè de vaga, Óscar Sánchez, va anunciar la ruptura de negociacions. De fet, primer ho va anunciar a la una, va rectificar, va demanar més temps, es va reprendre la reunió i Sánchez va tornar a anunciar la ruptura definitivament després de les dues de la matinada.

Si dilluns es van reprendre els contactes va ser perquè els treballadors van traslladar una nova proposta al departament de Treball, que exerceix com a mediador, i les parts es van tornar a asseure, de nou del vespre a les dues de la matinada, sense cap resultat. Pitjor encara: tant dissabte com dilluns, les dues parts van acusar la contrària de mentir al comentar el que havien ofert i rebutjat. Diumenge, l'ajuntament va difondre els salaris dels empleats, una forma de rearmar-se en el debat que va generar no poca crispació en la plantilla.

ACTITUD DE L'EMPRESA

En aquest context, en què tot i les vagues l'ajuntament considera que la va encertar al no cedir, la regidora de Mobilitat i presidenta de TMB, Mercedes Vidal, ha comparegut aquest dimarts al matí per defensar l'actitud de l'empresa i, de passada, assenyalar que alguns dels representants sindicals “porten els treballadors a un carreró sense sortida”.

Vidal ha revelat que els treballadors demanen “un increment constant de retribució que no es pot assumir”. La directora de TMB ha insistit en la impossibilitat d'acceptar els increments salarials que demanen els treballadors i ha argumentat que “és una qüestió de responsabilitat de cara als mateixos treballadors i per garantir la qualitat del servei.

ACUSACIONS DE TMB

Notícies relacionades

“Em sap greu pels treballadors”, ha insistit Vidal per criticar la postura dels que els estan representant en les negociacions. També ha negat que en les últimes reunions s'hagi volgut abastar tot el conveni col·lectiu i ha reafirmat la seva voluntat de seguir negociant. Vidal ha dit que fins ara l'acord no ha sigut possible pel bloqueig que ha exercit una part dels representants dels treballadors.

També ha detallat que a la reunió de dilluns a la nit els representants dels treballadors van posar sobre la taula demandes d'augments del 3% a part dels que ja s'havien ofert. Ha dit que l'empresa només té capacitat per oferir “el màxim legal”, que és l'1%. “Volem ser responsables amb l'interès general”, ha puntualitzat.