El penós precedent de Tarragona
Espanyols i estrangers pernoctaven l'estiu passat davant les comissaries de la ciutat i de Tortosa per la falta de cita prèvia

Cues davant la comissaria de Tortosa, la setmana passada. /
La imatge tercermundista que aquests dies s’està donant davant l’oficina del Ministeri de Justícia al carrer de Garcilaso de Barcelona no és un fet aïllat en la desconsideració que en ocasions l’Administració mostra envers els ciutadans. En aquest cas es tracta d’una única oficina a Catalunya per tramitar el certificat de penals, però l’estiu passat centenars de persones, tant espanyols com estrangers no comunitaris, van patir una situació similar per tramitar el document nacional d’identitat (DNI) o el NIE, en el cas dels estrangers.
Al voltant de mig centenar de persones van dormir al ras diàriament en cadascuna de les comissaries del Cos Nacional de Policia situades en zones cèntriques de Tarragona i Tortosa (Baix Ebre). Ciutadans de tot tipus i condició van qualificar la situació d’esperpèntica i impròpia d’un país desenvolupat. A causa de la falta d’un sistema de cita prèvia, els afectats estaven obligats a fer cua al carrer des del dia anterior per tenir opció a un dels pocs números d’atenció que es repartien diàriament a partir de les vuit del matí.
L’efecte de les denúncies
A Tarragona, la imatge es va allargar durant gairebé tot el mes de juliol davant de la comissaria situada al centre de la ciutat, just al costat de l’Audiència Provincial. Alguns dels afectats no es podien creure el que passava perquè a l’arribar al migdia a la cua els mateixos afectats ja s’havien organitzat i aviat copaven tots els números que s’havien d’entregar l’endemà i, per tant, l’espera augmentava un altre dia.
A Tortosa passava una cosa semblant, encara que nombroses persones van explicar que la situació era habitual durant tot l’any i no tan sols durant l’estiu. Els mateixos afectats ja s’hi havien autoorganitzat per alleujar tant com fos possible les penúries de les esperes diürnes i nocturnes. De manera extraoficial, ells mateixos gestionaven llistes d’espera amb la intenció d’evitar molèsties innecessàries a altres ciutadans i, en la mesura que fos possible, evitar tensions. Però tots havien de quedar-se al lloc (dormien en sacs o al cotxe), per formar la cua a primera hora de l’endemà.
Notícies relacionadesLa situació que va denunciar EL PERIÓDICO i altres mitjans va fer reaccionar els responsables de la Subdelegació del Govern a Tarragona, que va reclamar mesures als ministeris afectats. Van al·legar, no obstant, que el problema es repetia de forma puntual cada estiu a causa dels estrangers a qui caducava el NIE i el volien renovar amb urgència per poder marxar de vacances.
La solució va arribar en tan sols una setmana amb la implantació del repartiment de números a qualsevol hora del dia i el reforç de personal a les oficines per tramitar la documentació. Poc després es va implantar la cita prèvia a través d’internet, i la situació ha experimentat un tomb radical. «Ja no he hagut de dormir més al carrer, el servei ara és excel·lent», explicava ahir Joan Salvador, un venedor immobiliari de Tortosa que va patir aquells col·lapses.
- Famosos Ferran Adrià desvela a 'Col·lapse' la frase que li va dir Xavi Hernández: "Se'm va quedar sempre al cap"
- Preus rebaixats Ni Lidl ni Carrefour: aquest és el supermercat 'low cost' que arrasa a Espanya
- Urbanisme BCN traurà a concurs la Torre Ona de Glòries abans de final d’any
- Conflicte Una manifestació a Mataró acaba amb salutacions feixistes
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Pòdcast | Mamarazzis Pep Guardiola i Cristina Serra, separats i sense reconciliació a la vista
- Com a projecte llei El Parlament avala la rebaixa de l’IRPF a les rendes més baixes i els canvis en l’impost de transmissions patrimonials
- En una interlocutòria El Suprem rebutja indultar per segona vegada els condemnats del procés als quals rebutja aplicar l’amnistia
- Reunió Anual Cercle d'Economia Catalunya construirà 21.289 pisos socials en solars de 226 municipis
- Consells pràctics Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones