Un tribunal neozelandès aprova l'extradició del fundador del portal Megaupload als Estats Units

Kim Dotcom està acusat d'obtenir un benefici d'uns 160 milions d'euros per allotjar material il·legal

La sentència es dóna després de gairebé quatre anys d'una complicada batalla legal que va començar el gener del 2012

Kim Dotcom. / Mark Mitchell (AP)

Kim Dotcom.
 

/

2
Es llegeix en minuts

Un tribunal neozelandès ha autoritzat l'extradició del fundador del portal MegauploadKim Dotcom, als Estats Units per ser jutjat per presumpta pirateria informàtica, una decisió apel·lada per la defensa.

"S'ha presentat l'apel·lació" al Tribunal Superior de Nova Zelanda, ha dit Ron Mansfield, advocat de Dotcom, al portal de notícies 'New Zealand Herald', hores després de conèixer-se la sentència contra l'informàtic alemany i els seus tres exsocis Mathias Ortmann, Finn Batato i Bram van der Kolk.

En la sentència de 271 pàgines obtinguda per Efe, el jutge Nevin Dawson considera que la "impressionant" quantitat de proves apunten a l'existència d'indicis raonables perquè els acusats hagin de respondre als Estats Units de "13 delictes" vinculats amb pirateria informàtica, crim organitzat i blanqueig de diners.

EN LLIBERTAT CONDICIONAL

El jutge, que no havia de decidir sobre la culpabilitat dels acusats, ha mantigut la llibertat condicional que tenen tots quatre des del febrer del 2012, encara que s'hauran de presentar dues vegades per setmana davant la Policia.

Segons Mansfield, el jutge Dawson es "va equivocar legalment" a l'analitzar les lleis nord-americanes, en relació amb els drets d'autor i els servidors d'internet.

L'advocat defensor no ha descartat que la batalla per l'extradició vagi fins i tot fins al Tribunal Suprem del país, com havia suggerit abans un "decebut" Dotcom.

"El que vull dir és que no és l'última paraula en l'assumpte. Hem presentat una apel·lació. Estic encara en llibertat condicional i afrontaré tot el procés fins al final", ha manifestat Dotcom als periodistes que l'esperaven a la sortida de la sala judicial a la ciutat d'Auckland.

La decisió de l'extradició recau, en última instància, en la ministra de Justícia, Amy Adams, però aquesta ja ha dit que no s'hi pronunciarà fins que s'esgotin totes les vies judicials.

"No hi he començat a pensar", ha assegurat Adams a l'emfatitzar que "aquesta decisió no sorgirà fins a la conclusió de qualsevol apel·lació legal per part de les persones elegibles de ser extradides".

DÈCADES D'EMPRESONAMENT

Tot el mecanisme per extradir Dotcom i els seus exsocis, que si són considerats culpables als Estats Units afronten dècades d'empresonament, pot durar mesos o anys.

La sentència es dóna després de gairebé quatre anys d'una complicada batalla legal que va començar el gener del 2012 amb la detenció de Dotcom i els seus tres exsocis a la mansió que llogava l'empresari alemany als afores d'Auckland com a part d'un operatiu de l'Oficina Federal d'Investigacions dels EUA (FBI).

El judici va començar a finals del mes de setembre després d'una desena d'ajornaments i es va allargar durant deu setmanes, sis més del previst, en part per la petició de la defensa de suspendre el procés per considerar que no era just.

Els advocats van sostenir que no podien exercir una defensa adequada al no poder finançar la declaració d'experts nord-americans perquè l'FBI va congelar els fons dels acusats, que no es poden fer servir als EUA.

50 MILIONS D'USUARIS

Notícies relacionades

Les autoritats nord-americanes creuen que aquest portal de descàrregues, que va arribar a tenir 50 milions d'usuaris, va aconseguir un benefici d'uns 175 milions de dòlars (160 milions d'euros) per suposadament allotjar material il·legal.

Fins ara, dels set membres de Megaupload imputats als EUA. només ha sigut condemnat el programador estonià Andrus Nomm, al qual li van imposar una pena de poc més d'un any de presó en aquell país, que ja ha complert, després d'admetre que va violar els drets d'autor.