EL PRIMER GRAN FOC DE L'ESTIU

Els bombers veuen un bon escenari meteorològic per apagar el foc d'Òdena

L'incendi, causat per la guspira d'una trituradora de palla, ha arrasat prop de 1.300 hectàrees

El primer incendi forestal greu de l’any ja ha sigut controlat. / MAYKA NAVARRO

2
Es llegeix en minuts

Els Bombers de la Generalitat, que segueixen remullant aquest dimarts la zona de l'incendi d'Òdena, veuen "un bon escenari" meteorològic per apagar el foc. Segons han informat en un comunicat aquest dimarts, a la zona de l'incendi, entre les comarques de l'Anoia i el Bages, hi bufa vent de ponent amb ratxes que poden arribar als 15 o 20 quilòmetres per hora i s'espera vent de marinada a la tarda que pot augmentar la humitat relativa fins al 85%.

Els bombers mantenen a la zona 50 dotacions terrestres i cinc d'aèries --dos avions de vigilància i atac, dos helicòpters bombarders i un de comandament-- que segueixen remullant la zona cremada al perímetre de l'incendi.

Els esforços se centren en el flanc esquerre, des de Can Bonastre fins a Ca n'Enric de la Torre, flanc estabilitzat però que ha tingut al matí petits rebrots i fumeres que s'han combatut ràpidament sense que anessin a més.

Es mantenen tancats els accessos a peu a la muntanya de Montserrat i el funicular, si bé estan oberts l'Aeri de Montserrat, el tren cremallera dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i l'accés per carretera, segons Protecció Civil.

El foc, ja estabilitzat i en fase de control, va començar diumenge a la tarda i ha cremat 1.279,75 hectàrees.

Cinc municipis han resultat afectats pel foc: el Bruc (amb 649,19 hectàrees cremades), Castellfollit del Boix (436,82), Sant Salvador de Guardiola (134,83), Òdena (44,22) i Castellolí (14,67). Segons els agents rurals, el 72,25% de la superfície afectada és forestal (924,52 hectàrees), agrícola (194,11), matolls (127,73), pastura (19,86), vegetació urbana (10,49) i la resta, terreny improductiu.

Notícies relacionades

L'incendi es va iniciar de manera accidental per la manipulació d'una trituradora de palla, i els Mossos d'Esquadra van imputar aquest dilluns un veí d'Òdena de 59 anys. Tant la policia com les autoritats han subratllat que el treball amb trituradores de palla com el que feia l'imputat, propietari de la finca Can Rossinyol, és una pràctica legal i permesa.

En aquest sentit, l'alcalde d'Òdena, Francisco Guisado, ha disculpat el veí imputat i ha destacat que és "una persona molt noble que està patint moltíssim". Guisado ha subratllat que l'agricultor és un treballador actiu en la defensa forestal i desconeixia que havia originat l'incendi, ja que a l'abandonar la màquina no va veure foc, però està disposat a col·laborar: "Prova del seu tarannà és que ha sigut ell mateix qui ha dit que aquest n'hauria pogut ser l'origen", ha afegit. L'home es va presentar dilluns a la comissaria per confessar que el foc va començar als seus terrenys.

Temes:

Bombers Incendis