PRIMER GRAN foc DE L'ESTIU A CATALUNYA

Una màquina trituradora de palla va causar l'incendi

Controlat el sinistre després de cremar 1.200 hectàrees en un dia i mig

«Ahir no els vaig dir tota la veritat. El foc va començar al meu camp de blat»

El primer incendi forestal greu de l’any ja ha sigut controlat. / MAYKA NAVARRO

El primer incendi forestal greu de l’any ja ha sigut controlat.
Equips d’extinció apaguen les brases després del pas del foc a Òdena (Anoia).

/

4
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / ÒDENA

Jaume, propietari de la finca Cal Rossinyol, va anar ahir al matí a la comissaria dels Mossos d'Esquadra d'Igualada. Abans, hi va telefonar per avisar. L'esperaven els policies i els agents rurals. Els encarregats d'investigar les causes del gran incendi forestal que ahir a la nit va entrar en fase de control després de cremar 1.200 hectàrees de bosc i cultius de les comarques de l'Anoia i el Bages.

«Diumenge no els vaig explicar tota la veritat. El foc va començar al meu camp de blat. Estava picant la palla sobrant amb una màquina trituradora. Devia saltar una guspira. Quan me'n vaig voler adonar el terreny ja cremava», va declarar. L'home, de 53 anys, molt conegut i apreciat pels seus veïns de la zona, va decidir explicar la veritat i ampliar la declaració que ja va fer diumenge quan va assegurar que no sabia com havia pogut iniciar-se l'incendi. Jaume va sortir de la comissaria acusat d'un delicte d'incendi forestal.

LABOR AUTORITZADA / «Ha sigut un desgraciat accident». El subinspector dels agents rurals va explicar en declaracions a aquest diari que diumenge es podia treballar al camp. «Estàvem en nivell de risc Alfa 2, quan la prohibició per a aquesta mena de tasques és d'Alfa 3». El pagès, visiblement afectat, va explicar als investigadors com va intentar frenar les flames, amb l'ajuda del seu fill, creant amb el tractor un tallafoc que va aconseguir que les flames no arribessin a casa seva. Però el vent de ponent que en aquell moment bufava amb força va convertir la zona en una xemeneia. La boca de l'infern.

Mitja dotzena d'agents rurals van treballar ahir en els cultius de Cal Rossinyol. Van recórrer tot el camp i van determinar amb precisió els dos punts exactes en què es van iniciar les flames. «Professió i molt sentit comú. El foc ens parla. Només s'ha de saber escoltar», va explicar un dels veterans.

GUSPIRES DE FRICCIÓ / Els senyals de la màquina trituradora van permetre reproduir els seus moviments. I descobrir com al girar el tractor, les seves fulles tallants van fregar amb unes pedres planes. A conseqüència de la fricció van sorgir les guspires que van causar el foc. «Això pot passar desenes de vegades cada dia. Però diumenge, amb la humitat que hi havia, per sota del 20%, va passar que algunes guspires van calar foc i el vent va fer tota la resta», va afegir el subinspector dels rurals.

Els voltants del camp de blat van ajudar a la propagació del foc. Els investigadors van marcar el recorregut del foc i els punts en què les flames es van accelerar fins a arribar a la carretera, la C-37, i la van travessar de manera desbocada. «Les flames van pujar costa amunt, empeses pel vent de ponent. Una xemeneia», va detallar l'investigador. I a cada un dels pins blancs ennegrits des de diumenge, els rurals hi van pintar una creu de color verd recreant així el recorregut del foc.

A partir d'allà, l'incendi es va fer fort i va trobar al bosc sec i brut el combustible perfecte per créixer fins a ahir a la tarda, quan finalment va entrar en fase de control. Dilluns, amb les primeres llums del dia, van caure sobre l'Anoia i el Bages algunes gotes d'aigua que van donar una lleu treva a l'insuportable sol que va lluir sense pietat diumenge. La zona es va llevar tapada per una densa boira que va impedir treballar als equips aeris. Els bombers de la Generalitat van rebre la col·laboració de mitjans aeris del Ministeri de Medi Ambient i Agricultura.

Amb aquestes circumstàncies, els comandaments dels bombers van canviar l'estratègia d'atac i van potenciar les brigades terrestres, portant el pes de l'extinció els GRAF, l'elit en focs forestals que va comptar a la tarda amb l'ajuda de militars de la Unitat Militar d'Emergències (UME). En realitat, GRAF i UME havien programat unes pràctiques conjuntes i van decidir que no hi havia cap manera millor d'intercanviar tècniques conjuntes que fer-ho en una extinció real.

Notícies relacionades

L'estratègia dels bombers va ser acorralar l'incendi deixant-lo sense combustible gràcies als focs tècnics controlats. Un mètode que els GRAF tenen molt treballat i al qual recorren sempre que poden.

El vent va ser el gran enemic ahir tot el dia. El perímetre estava controlat i tancat, però hi havia molta por que es pogués revifar en algun punt. Així que els mitjans aeris van poder volar, no van donar treva, llançant aigua i retardant sense descans. Diumenge a la nit, la tasca de les brigades havia sigut titànica. En alguns punts, amb desnivells, els bombers van arribar a muntar-hi línies d'aigua de fins a tres quilòmetres. «Hem d'estar molt orgullosos dels nostres bombers», va proclamar ahir el conseller d'Interior, Jordi Jané.

Temes:

Incendis