INSTAL·LACIÓ SANITÀRIA PIONERA

El parc a l'hospital

La Vall d'Hebron estrena una àrea de cures integrals que millorarà l'atenció als infants en tractament per càncer L'objectiu és fer sentir «més còmodes» els pacients

2
Es llegeix en minuts
SERGI DELGADO / BARCELONA

El nou Hospital de Dia d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l'Hospital Maternoinfantil Vall d'Hebron ja és una realitat. Després de més de quatre anys de feina i 1,6 milions d'euros d'inversió, aquest parc de cures s'ha ampliat multiplicant per tres la capacitat d'atenció de l'anterior espai. Això comporta una millora substancial en el servei ambulatori a nens i nenes que pateixen algun tipus de càncer.

El projecte, pioner a Espanya, disposa de la tecnologia més avançada i les eines necessàries per al tractament integral de la malaltia. Les noves instal·lacions, que poden arribar a albergar 50 tractaments diaris, tenen com a principal objectiu «fer sentir còmodes els nens i nenes que hagin de ser tractats de càncer a la Vall d'Hebron i intentar que els resulti més curta l'estada», com va declarar ahir en la presentació de l'espai el cap del servei d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques, Josep Sánchez de Toledo.

«Una unitat acollidora»

Els responsables del projecte han intentat fer d'aquesta àrea un espai lluminós, ampli i tranquil. El disseny interior ambientat en boscos, zones verdes i mons urbans futuristes aconsegueix que infants, adolescents i adults no percebin que estan en un hospital, com alguns dels futurs pacients van assegurar.

Ona Llovera, de 15 anys i que des del 2013 es tractava a l'anterior unitat, va destacar que la nova instal·lació, que entrarà en ple funcionament d'aquí un mes, és «molt acollidora ja que no sembla un hospital». «Ens farà més agradable l'estada», va afegir.

Els familiars dels pacients, que es beneficiaran de manera indirecta d'aquest espai, també van visitar per primera vegada les instal·lacions i hi van donar el seu vistiplau. Montse Figueras, mare d'una de les nenes, va confessar: «Millorar els espais perquè els nens i també els familiars que patim aquest tipus de malalties ens sentim més còmodes és d'agrair».

El nou parc d'atencions, que consta de 500 metres quadrats (l'anterior en tenia 100), disposa de 12 punts de tractament, quatre consultes, una unitat d'assajos clínics, una sala d'exploracions amb suport d'anestèsia i un espai perquè hi puguin ingressar els menors en situació d'immunosupressió (defenses baixes). Una part important dels pacients procedeix de fora de Catalunya.

Millora de la qualitat

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va alabar durant la presentació el treball que s'ha dedicat fins ara al nou espai i va agrair «la inversió privada realitzada per fer-lo realitat, cosa que mostra un alt grau de maduresa en la societat». La remodelació d'aquestes instal·lacions públiques ha sigut possible gràcies a la campanya que ha portat a terme la Fundació Small durant els últims quatre anys i a l'impuls de la Fundació Joan Ribas Araquistain, l'Obra Social La Caixa i la Fundació Vila Casas.

Notícies relacionades

El mateix doctor Sánchez de Toledo va recordar que «a Espanya es detecten fins a 1.000 nous casos de càncer infantil cada any, dels quals 200 es diagnostiquen a Catalunya». «Al nostre departament -va posar com a exemple- s'arriba a atendre fins a 3.600 visites a l'any per rebre tractaments».

En l'acte també hi van participar el president de la Fundació Small, Nacho Mercadé; la comissionada de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, i el director general de la Fundació La Caixa, Jaume Giró, entre altres. Els assistents van coincidir a assegurar que «aquest parc d'atencions orienta el tracte a infants amb càncer en la direcció correcta, i suposa incrementar la qualitat de les instal·lacions». 

Temes:

Càncer