EUA comença a endurir lleis per frenar als antivacunes
Vermont aprova una norma que anul·la les exempcions per raons «filosòfiques»
Califòrnia prepara una mesura similar després d'un brot recent de xarampió

Un nen rep una vacuna contra la grip porcina a Annapolis (Maryland), el 2009. /
L'any 2012, l'estat de Vermont, a la costa est dels Estats Units, va aprovar una llei que requeria als pares que decidissin no vacunar els seus fills estudiar materials educatius científics abans de demanar l'exempció per «creences filosòfiques», permesa juntament amb les basades en «creences religioses» i en raons mèdiques. La norma no va aconseguir frenar un descens de les vacunacions que les autoritats consideraven preocupant, de forma que Vermont, fa tan sols uns dies, ha acabat aprovant una nova llei més restrictiva. Ja no es podran al·legar aquestes «creences filosòfiques» per no vacunar un menor. El governador Pete Shumlin, que inicialment es va oposar a la llei, després es va declarar neutral i al final la va firmar, va ser contundent: «Les vacunes funcionen i els pares han de vacunar els seus fills».
El territori progressista va sortir d'aquesta manera de la llista de 19 estats dels EUA que fins ara permetien rebutjar les vacunacions per raons filosòfiques. Vermont, això sí, segueix donant cabuda, com també ho fant 47 estats més, a al·legar motius de fe per no vacunar (solament no reconeguts a Virgínia Occidental i Mississipí). Però s'ha convertit en l'últim territori on s'ha intentat posar fre al davant d'antivacunes dels EUA, que malgrat ser minoritari té un enorme ressò i pes, com es va demostrar amb el brot de xarampió declarat el desembre passat a Disneyland, que va contagiar 147 persones en sis estats dels EUA, a Mèxic i a el Canadà, un país on el brot segueix actiu.
AVANÇOS I RETROCESSOS / Va ser aquest brot -que a Califòrnia es va donar per tancat a l'abril)- el que va ajudar a ressuscitar socialment i políticament als EUA un debat que feia anys que tenia lloc als marges i relativament lluny dels focus. I encara que ha fet que creixi visiblement l'impuls dels arguments científics que insisteixen en la transcendental importància de les vacunacions i a negar al·legacions no corroborades per la medicina com el vincle entre les vacunes i l'autisme, no ha frenat del tot els coneguts com a antivaxxers.
Aquest moviment ha aconseguit frenar iniciatives legislatives a Oregon, Washington i Carolina del Nord. I ara té el seu epicentre de lluita a Califòrnia, on es negocia una proposta de llei que deixaria només les raons mèdiques com a argument per negar-se a una vacunació, i eliminaria creences religioses i personals. La iniciativa ja ha rebut el vistiplau del Senat, però encara ha de ser aprovada per l'Assemblea i no es creu que pugui arribar a llei -si hi arriba- abans del setembre.
AUGE EN ZONES RIQUES / El que passi a Califòrnia és més transcendental perquè, amb 39 milions d'habitants, es tracta de l'estat més poblat dels EUA i un dels principals focus on es concentren els antivacunes. Aquests grups es prodiguen a la costa oest -on domina la progressia ideològica- i estudis recents han demostrat que tendeixen a agrupar-se en forma de raïm i la seva força és destacable en comunitats d'alts ingressos. El seu auge i influència són innegables: a les guarderies de Califòrnia s'ha passat de menys de l'1% de nens sense vacunar el 2000 a més del 3% l'any passat. Però hi ha comtats on s'arriba al 20%, molt per sobre del 5% en què les autoritats sanitàries i científiques situen el límit per assegurar que, per exemple, no es propagarà un brot de xarampió.
Notícies relacionadesEl debat no mor en un país on la llibertat en l'àmbit privat es considera gairebé sagrada i on, segons una enquesta del centre Pew, només el 68% creuen que les vacunacions infantils han de ser obligatòries. També ha arribat al terreny electoral i s'han hagut de mullar aspirants a donar el relleu l'any que ve a Barack Obama a la Casa Blanca.
Hi ha postures per a tots els gustos. Alguns, com el llibertari Rand Paul, aposten per respectar la llibertat dels pares per decidir. Altres habitualment reticents que l'Estat exerceixi de «mainadera», com el senador Marco Rubio, en aquest cas aparquen els dubtes i advoquen per declarar la immunització obligatòria. I Hillary Clinton va deixar clara la seva posició en un tuit: «La ciència és clara. La Terra és rodona. El cel és blau. Les #vacunesfuncionen».
- Recomanacions "Inoblidable": el bar de Mataró aclamat per les seves saboroses tapes
- Almenys 7 persones viuen entre ruïnes a les Cases Barates
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema
- Moderadors de continguts Acord en l’ero de la subcontracta de Meta: Els 2.059 acomiadats a la torre Glòries seran indemnitzats amb 33 dies
- Aquest dilluns L’Audiència de Barcelona jutja una àvia per abusar del seu net a Igualada