ELS EXCESSOS DE L'OCI NOCTURN

Els patrullers de Blanes

Un grup de veïns del barri de La Plantera fa mig any que surten a vigilar els carrers els caps de setmana Denuncien que la policia és incapaç de protegir-los del vandalisme

Vigilants 8 Dos veïns de Blanes, davant un autocar que porta joves a l’Arena, diumenge passat, dia 17.

Vigilants 8 Dos veïns de Blanes, davant un autocar que porta joves a l’Arena, diumenge passat, dia 17. / JORDI RIBOT / ICONNA

3
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA / BLANES

El diumenge 17 de maig, a les cinc de la matinada, fa fred al carrer. No és la millor hora ni el millor dia de la setmana per quedar amb els amics, però ells ho estant fent des del gener. Van amb la cara tapada amb una gorra i un passamuntanyes per protegir la seva identitat. Queden a través de les xarxes socials, solen ser entre quatre i sis i es divideixen en dos grups per abastar més carrers. Es comuniquen per mòbil i walkie-talkies i les seves passejades duren fins a les set del matí. Són els patrullers de Blanes, uns veïns que s'han organitzat per fer front al vandalisme protagonitzat per joves que van de festa a la discoteca Arena.

«En una nit han arribat a trencar els retrovisors de més de 40 vehicles. Truquen als timbres fins que es cremen. Orinen als portals, fan botellon i les baralles són habituals», explica el Juan Carlos, un dels veïns que ronden els carrers del barri de la Plantera cada cap de setmana per evitar incidents, després de constatar que la Policia Local i els Mossos són incapaços de frenar l'incivisme.

La idea va ser seva, després que un diumenge es llevés d'hora. Mentre esperava al carrer, va veure com uns joves passats de rosca canviaven de vorera i evitaven la seva presència. «Em van confondre amb un secreta i em van fer rumiar. Són molt joves i la presència dels adults els intimida, per això vaig proposar les patrulles», explica.

Des de Barcelona

Els incidents als carrers pròxims a la discoteca Arena s'estan produint des de l'hivern. El local permet l'entrada a partir dels 16 anys i la disco s'ha convertit en un reclam per a centenars d'adolescents de l'àrea metropolitana de Barcelona. Molts arriben amb l'últim tren de dissabte i se'n van amb els primers combois de diumenge, que surten a partir de les sis del matí. Alguns caps de setmana, els Mossos i la Policia Local munten dispositius i incauten drogues, beguda i fins i tot armes. L'últim es va efectuar entre el 9 i 10 de maig i es va saldar amb quatre detinguts per delictes contra el patrimoni, una acta per tinença de drogues i cinc per beure alcohol al carrer. Ahir la Policia Local també va fer quatre detencions.

Els principals actes de vandalisme es cometen al tram que va de l'estació de tren a la disco, situada a uns 15 minuts a peu. Un itinerari que travessa el barri de La Plantera. El vandalisme ha baixat des que els propietaris de l'Arena van contractar un autocar llançadora per traslladar els joves a l'estació quan tanca l'establiment, que té un aforament per a 1.300 persones. La presència de les patrulles veïnals i el ressò dels incidents als mitjans han ajudat a minimitzar els danys. Una pressió que ha portat els propietaris a anunciar que a partir del juny no es permetrà l'entrada als menors.

L'Alicia s'ajup, mira a sota d'un cotxe i treu unes quantes ampolles. El Juan Carlos localitza un envàs de JB buit entre uns arbustos, són alguns dels amagatalls on els nois guarden el botellon que consumeixen abans, durant i després de la disco. Durant la ronda, segueixen diversos grups que porten ampolles en bosses. Un recorregut en què els patrullers assenyalen els llocs on acostumen a trobar més desperfectes.

Notícies relacionades

«Ni els Mossos ni l'ajuntament volen que fem patrulles, però la Policia Local ens respecta. Saben que els estem donant un cop de mà», comenta el José, un altre dels patrullers. Jordi Casado, delegat sindical del CSIF a la Policia Local de Blanes, demana més mitjans i dotacions de la brigada mòbil dels Mossos els caps de setmana.

«Fa 10 anys que no augmentem la plantilla i les inversions en material i vehicles s'han paralitzat. No donem l'abast. Tenim un dèficit d'uns 14 agents i la mitjana d'edat és molt alta. A vegades els dos components d'una patrulla sumen 120 anys», lamenta.