A L'ÀFRICA OCCIDENTAL

Libèria, declarat lliure d'Ebola per l'OMS

Al país s'han registrat 10.322 infectats pel virus, dels quals 4.608 van morir

Una dona celebra a Monròvia, la capital de Libèria, el final de l’epidèmia al seu país. / periodico

2
Es llegeix en minuts

Libèria ha sigut declarat aquest dissabte país lliure d'Ebola per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), al complir-se 42 dies des que l'última persona infectada va morir i no s'hagin detectat nous casos.

"L'OMS declara Libèria país lliure de la transmissió del virus de l'Ebola. Han transcorregut 42 dies des que l'últim cas confirmat per laboratori, que va ser enterrat el 28 de març. El brot a Libèria s'ha acabat", ha dit la institució en el seu comunicat.

A Libèria es van registrar 10.322 infectats pel virus, dels quals 4.608 van morir, cosa que el converteix al país en què més persones van morir dels tres més afectats per l'epidèmia. 

L'ÚLTIMA INFECTADA

L'últim cas va ser el d'una dona dels voltants de Monròvia que va desenvolupar els símptomes el 20 de març i va morir el 27. Les 332 persones que van estar en contacte amb ella i que per tant podien haver-se infectat van ser identificades i vigilades durant 21 dies -el màxim període d'incubació del virus- i cap va desenvolupar els símptomes.

Durant les següents setmanes, la vigilància epidemiològica va continuar però no s'ha detectat cap nou cas en els últims 42 dies -el doble del període d'incubació- i per això el país ha pogut ser declarat aquest dissabte "lliure d'Ebola".

"Fem un tribut al Govern i al poble de Libèria que amb la seva determinació han vençut l'Ebola. Els metges, doctors i infermeres mai van deixar de tractar als pacients, fins i tot en les ocasions en què el material de protecció no va ser l'adequat", ha afirmat el comunicat.

En total, 375 representants del personal sanitari de Libèria es van infectar i 189 van perdre la vida al tractar als pacients sense usar les mesures de protecció adequades.

"EL VIRUS SEGUEIX VIU"

"Mentre l'OMS està segura que Libèria ha interromput la transmissió, l'epidèmia persisteix a Guinea Conakry i a Sierra Leone, i per això existeix un gran risc que persones infectades en aquests països ingressin a Libèria a través de les poroses fronteres", ha alertat l'OMS.

No obstant, la institució es mostra convençuda que el govern liberià és molt conscient d'aquesta situació i té la capacitat, l'experiència i el suport internacional per evitar aquest tipus de contagis.

De totes maneres, l'OMS va informar que mantindrà personal de control i de suport fins al final de l'any per no només recolzar en les tasques de vigilància, sinó ajudar en el procés de recuperació dels serveis de salut.

Notícies relacionades

El virus es va originar el desembre de 2013 en una zona boscosa de Guinea, fronterera amb Libèria i Sierra Leone, i per això ràpidament va traspassar les poroses fronteres i es va expandir entre els tres països, un contagi que fins ara ha infectat 26.298 persones, de les quals 10.892 han mort.

 

Temes:

Libèria Ebola