CRISI SANITÀRIA

Libèria podria ser declarada lliure d'Ebola dissabte, segons l'ONU

A Guinea Conakry i Sierra Leone l'epidèmia persisteix, encara que amb menys intensitat que fa uns mesos

Beatrice Yardolo, l’última pacient ingressada per Ebola a Libèria, abandona l’hospital.

Beatrice Yardolo, l’última pacient ingressada per Ebola a Libèria, abandona l’hospital. / AP HOTO/ ABBAS DULLEH

1
Es llegeix en minuts

Libèria podria ser declarada lliure d'Ebola dissabte si no se'n registra cap altre nou cas al país, on han mort més de 4.500 persones a causa d'aquest virus, han anunciat aquest dijous les Nacions Unides.

"Des de fa 42 dies no s'ha registrat cap nou cas d'Ebola a Libèria i, si se segueix així fins dissabte, el país serà declarat lliure d'Ebola", ha explicat el responsable de la missió contra l'Ebola de l'ONU, Peter Jan Graaff, en una roda de premsa oferta a Dakar.

No obstant, a Guinea Conakry Sierra Leone l'epidèmia persisteix, encara que amb menys intensitat que fa uns mesos, i això, en opinió de Graaff, suposa una "lleugera millora".

El responsable de l'ONU ha alabat l'estratègia posada en marxa a Libèria que ha permès acabar amb l'epidèmia, que es va arribar a estendre per gairebé tot el territori, principalment a Monròvia, la capital.

"La situació era horrorosa a Libèria però, sense esperar l'ajuda de la comunitat internacional, les autoritats locals van organitzar i van posar en marxa els seus propis mecanismes per afrontar l'epidèmia", ha assegurat.

Graaff també ha agraït "el suport de la comunitat internacional que ha fet possible arribar als resultats actuals", especialment els Estats Units, que va desplegar 3.000 efectius i va aportar una important ajuda financera i humanitària.

També ha destacat l'aportació de Cuba i la Xina, entre molts altres països, que han contribuït per fer front a l'epidèmia, tant a Libèria com a Guinea Conakry i Sierra Leone.

En paraules de Graaff, tota la comunitat internacional s'hi ha implicat i ha treballat per fer possibles els èxits a Libèria.

Notícies relacionades

Pel que fa al futur dels dos altres països afectats, ha assegurat que "ningú pot dir quan s'acabarà l'epidèmia a Guinea i Sierra Leone". "Farem tot el possible per reduir de manera considerable el nombre de casos", ha afegit.

El virus de l'Ebola ha causat fins al moment 11.000 morts a l'Àfrica Occidental, on s'han registrat més de 26.000 casos, segons les últimes dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). 

Temes:

Libèria Ebola